Ellenőrzés

2023.05.06. 09:49

Szerződés ellenére nem rendeltek egyes háziorvosi szolgáltatók

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ellenőrzéséből kiderült, számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek, mert nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania.

Szalay Tamás háziorvos egy pácienssel beszélget, miután beadta neki a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját nagylengyeli rendelõjében 2021. április 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az egészségügyi államtitkár nyilatkozataiban egyre gyakrabban hivatkozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ellenőrzéseinek eredményeire, tapasztalataira. Mint azt Kőrösi Lászlótól, a NEAK finanszírozási főosztályvezetőjétől a Magyar Nemzet megtudta, a szervezet legutóbb a több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte.

Kőrösi László leszögezte: 

az ellenőrzések célja egyértelműen az, hogy a háziorvosi ellátás színvonala javuljon, és ahol problémát érzékelnek, főleg ha az a betegek kárára van, azt javítsák ki. A kormány jelentős forrásokat biztosít a háziorvosi praxisok működtetésére, a betegek alapellátására; ez egy államilag finanszírozott szolgáltatás, amelynek megfelelő minőségi szinten kell működnie. 

Az esetek nagy részében ez így is van, de vannak praxisok, ahol van mit javítani, emelte ki a főosztályvezető, hozzátéve: azt vizsgálták például, hogy ténylegesen a rendelőben tartózkodik-e az adott háziorvos a rendelési időben, elérhető-e a betegei számára és mennyiben teljesíti a finanszírozási szerződésében rögzített vállalásait. A vizsgálat a legalább öt rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokra terjedt ki.

Aggályos eredmények

Az ellenőrzés során számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania. Ez azért felettébb aggályos, mert veszélyezteti az adott településen lakók ellátásbiztonságát, hozzáférését az egészségügyi alapszolgáltatásokhoz. 

Az ellenőrzéseknek ugyanakkor voltak pozitív tapasztalatai is. A leginkább szabálykövető és legjobb gyakorlatot folytató szolgáltatókat Vas vármegye területén találták – szabályos, a finanszírozási szerződésekben vállalt betegellátást rögzítettek.

Kőrösi László finanszírozási főosztályvezető rávilágított, lehet, hogy „beletenyereltek” a kiválasztásnál a rendelőkbe, de 

általánosnak kell tekinteniük azt a tapasztalatot, hogy a kifüggesztett vagy a szolgáltatási szerződésekben rögzített rendelési időkben egész egyszerűen nem volt rendelés.

További ellenőrzések várhatók

Kőrösi László végezetül elmondta: kiterjesztett, szélesebb körű ellenőrzéseket terveznek, melyek az ország teljes területén a négy vagy több rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokat fogják érinteni. Leszögezte: a NEAK ellenőrzései mindig a betegek érdekeit tartják szem előtt, azt, hogy a betegek hozzáférjenek a számukra indokolt ellátásokhoz és senki ne maradjon ellátatlanul.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában