Illegális bevándorlás

2023.08.17. 08:21

Szlovákia felé vezet a legújabb migránsútvonal

Gyakran a szerb–román határon át hozzák az embercsempészek az illegális migránsokat, majd Magyarországon továbbviszik őket északra, Szlovákia felé. Naponta átlag öt-hatszáz illegális bevándorló próbálja leküzdeni a műszaki határzárat – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Boross Zoltán a lapnak kiemelte: a szerb hatóságok legutóbb kilenc sorozatlövő fegyvert, egy optikai távcsővel felszerelt golyós vadászpuskát, három maroklőfegyvert, nyolcszáz lőszert szedtek össze a határ mellett, a szakember szerint ez csak a töredéke lehet annak, ami a területen a migránsok, illetve az embercsempész-szervezetek birtokában van.

A magyar hatóságok legfőbb problémája, hogy ezeket a fegyvereket a határrendészeti erők megfélemlítésére is használják mind a szerb, mind a magyar oldalon. Nem csak lőfegyverekről beszélünk, hiszen teleszkópos parittyát és üveggolyós, fémcsavaros csúzlit is használnak, hogy megcélozzák a műszaki határzár kerítései közötti területet a védelmi erők távoltartása érdekében

– fogalmazott a főosztályvezető.

Szerinte a balkáni útvonal a legnépszerűbb a migránsok között, de látszik egyfajta átrendeződés is.

„A migránsok Szerbián keresztül érkeznek, főleg Észak-Macedónia felől, majd a szerb–román határon csempészik át és a román–magyar határon próbálják a későbbiekben beléptetni őket a schengeni övezetbe. A tapasztalat szerint ijesztő mértékben megnőtt a román embercsempészek száma”

– fogalmazott az interjúban.

Szólt arról is, hogy a migránsok, a magyar átkelőhelyet megkerülve, a zöld határon önállóan jönnek magyar területre, ahol ismét felveszik őket az embercsempészek.

„Nemcsak a magyar műszaki határzár megkerülése, illetve a leküzdése a céljuk, hanem azon a szakaszon is előszeretettel megjelennek, ahol nincs kerítés, például a román–szerb határnál. Ugyanakkor nagy a látencia, nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien lépik át a határt ezekben a térségekben” – emelte ki Boross Zoltán, aki arról is beszélt, hogy embercsempész-szervezetek konspirálnak egymással, a szervezés pedig főleg az internet segítségével zajlik: a Facebookon, TikTokon.

Az utóbbi ráadásul napjainkban már reklámhordozóként működik. Ezen a felületen hirdetik meg az embercsempészek az egyes szolgáltatások árát, részletesen, az útvonaltól kezdve a felszerelésig mindent itt cserélnek ki információként

– mutatott rá az ezredes.

Szerinte az embercsempészek egy éjszaka átlagban öt-hatszáz embert is megpróbálnak átjuttatni a szerb–magyar szakaszon. Rámutatott: módosult az embercsempészek útvonala az országon belül, hiszen elkezdték használni az északkeleti országrészt is. Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén szállítják szlovák területre az illegális migránsokat. Így nagyon magas a napi elfogások száma Szlovákia irányába, illetve Szlovákiában – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában