Nem hátrálnak

2023.09.09. 16:06

A kárpátaljai magyarság "kitartó szívóssággal" kéri vissza az anyanyelvi oktatás terén elvett jogait

A kárpátaljai magyarok több száz éve élnek a szülőföldjükön, ezért államalkotó tényezők szeretnének lenni, az ezzel járó jogokkal és lehetőségekkel, és "kitartó szívóssággal" kérik vissza az anyanyelvi oktatás terén elvett jogokat – fogalmazott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Visken, a megye magyar iskoláinak tanévnyitó ünnepségén.

MW

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke beszédet mond a KMPSZ éves közgyűlésén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola óvóhelyén Beregszászon 2022. december 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén a felső-tiszavidéki Visk nagyközség református temploma adott otthont. Az ünnepi istentiszteletet követően Orosz Ildikó megnyitotta az új tanévet, és hangoztatta, hogy a pedagógusok az elmúlt, bizonytalanságokkal teli tanévben is megállták a helyüket.

A KMPSZ továbbra is a kárpátaljai magyar oktatási-nevelési intézmények működésének és fejlődésének a segítését tartja a legfontosabb feladatának – fogalmazott. Az eredmények között kiemelte a szövetség közreműködését a jelenléti oktatást lehetővé tevő óvóhelyek kialakításában, a tantárgyi vetélkedők, nyári táborok, pedagógus-továbbképzések megtartását.

Kiemelte, hogy a KMPSZ szervezésében 800 gyerek nyaralhatott a zánkai Erzsébet-táborban, közülük 200 olyan ukrán gyerek is, aki a magyart idegen nyelvként tanulta. A Kárpátalján lebonyolított Határtalanul nyári táborok pályázatának keretében augusztus utolsó hetében 55 iskolában 2500 gyerek vett részt a napközis foglalkozásokon.

Orosz Ildikó külön köszönetet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a magyar állami és civil szervezeteknek a folyamatos támogatásért.

A KMPSZ előzetes felmérése szerint idén 99 iskolában nyitottak magyar osztályokat, ahol összesen közel tizenötezer gyerek tanul. Az első osztályosok száma meghaladja az 1100-at, ami megközelíti a tavalyi mutatót.

Az itthon maradt gyerekekért "érdemes és kell tenni a dolgunkat ebben a tanévben" - emelte ki Orosz Ildikó. Szavai szerint "mi nem migránsként jöttünk ide, mi ide születtünk, és több száz éve itt élünk". 

A kárpátaljai magyarok államalkotó tényezők szeretnének lenni és élni az ezzel járó jogokkal és lehetőségekkel.

Kitartó szívóssággal kérjük vissza elvett jogainkat az anyanyelvi oktatás terén

 – húzta alá Orosz Ildikó.

 A szokásoktól eltérően a tanévnyitó ünnepség végén felolvasták a KMPSZ nyilatkozatát, amelyben felkérik az illetékes állami szerveket, hogy biztosítsák a korábban meglévő oktatási és nyelvhasználati jogok visszaállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában