Partnerek

2023.10.11. 13:05

Megállapodtak a szlovák kormánykoalíció létrehozásáról

A dokumentum kimondja, hogy a Smer jelöli a kormányfőt, a Hlas pedig a parlament elnökét, vagyis előreláthatóan Robert Fico lesz a miniszterelnök, Peter Pellegrini pedig a házelnök.

MW

Peter Pellegrini, Robert Fico és Andrej Danko az együttműködési megállapodást aláírása után a pozsonyi Nemzeti Tanács épületében, 2023. október 11-én

Forrás: VLADIMIR SIMICEK

Fotó: AFP

Aláírta Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezést szerdán Pozsonyban. A dokumentum – amely - a leendő koalíciós szerződés alapját is képezi – kimondja, hogy a Smer jelöli a kormányfőt, a Hlas pedig a parlament elnökét, vagyis előreláthatóan Robert Fico lesz a miniszterelnök, Peter Pellegrini pedig a házelnök – írta a ma7.sk alapján a Mandiner.

Hozzátették, a három pártelnök abban is megegyezett, hogy a Smer a kormányfői poszt mellett 6 minisztérium vezetését kapja meg.

Míg Peter Pellegrini pártja 7 minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja az SNS 3 minisztert jelölhet majd – sorolta a lap.

Robert Fico – aki az aláírás után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – az új kabinet első ülését a hónap vége előtti időpontra ígérte. Hangsúlyozta: rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az EU-n belül a második legszegényebb országnak számít, és a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után.

Mint ismert, a szeptember 30-án megtartott, előrehozott parlamenti választásokon Robert Ficóék 42 parlamenti mandátumot szereztek, a Hlas 27 mandátummal rendelkezik majd, az SNS-nek pedig 10 képviselői helye lesz, így összesen 79 képviselőt jelent a 150 fős parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában