Illegális bevándorlás

2023.11.24. 08:08

Brüsszel felülírná a magyar menekültügyi szabályokat

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a néhány héttel ezelőtt elfogadott új migrációs csomag értelmében be kellene engedni az európai országokba a bevándorlókat, azelőtt, mielőtt megszületik a döntés a menekültkérelmükről.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén, Gran Tarajal kikötőjében 2023. november 23-án, miután egy hajó 82 migránst vett fedélzetre a szigettõl mintegy 120 kilométerre

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Carlos de Saa

„Teljességgel valótlanok a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állítások, Ursula von der Leyen elnököt pedig nem foglalkoztatta túlzottan, hogy szerepel a plakáton” – közölte az Euronews kérdésére az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer.

A konzultáció tizenegy kérdése közül az egyik migrációs témával foglalkozik – írja a lap

A kérdőív negyedik kérdése szerint „Brüsszel Magyarországon is migránsgettókat akar létrehozni. Ön mit gondol erről?”. A két válaszlehetőség: „Nem szabad engedni, hogy migránsgettók jöjjenek létre hazánkban”, illetve a másik szerint „El kell fogadni a brüsszeli migrációs terveket”. 

Mint ismert, 2023 október elején az Európai Unió tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Spanyolország tájékoztatása szerint a 27 tagállam nagykövetei megállapodtak az új migrációs paktum részét képező vészhelyzeti rendelkezésekről. Valójában Magyarország és Lengyelország a rendelkezés ellen szavazott, míg Ausztria, Csehország és Szlovákia tartózkodott a szavazáson. 

Jelenleg úgy néz ki, hogy a paktumot jövő áprilisig áterőltetheti az uniós gépezet. 

Az új rendelkezések értelmében, amennyiben egy tagállam esetében migrációs krízishelyzet állna elő, az érintett tagállam szolidaritási hozzájárulást kérhetne a többi tagállamtól, amely három formában valósulhat meg:  

– A menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesültek relokációja, azaz áthelyezése az érintett tagállamból a felajánlást tevő államokba.  

– Az érintett tagállamban benyújtott menedékkérelmekhez kapcsolódó menekültügyi eljárás lefolytatása. 

– Pénzügyi támogatás vagy alternatív szolidaritási lehetőségek. A szolidaritási hozzájárulási felajánlásokat a tanács hagyja jóvá. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a napokban arról beszélt, hogy „hiába tiltakoztunk, pár héttel ezelőtt elfogadtak egy új migrációs csomagot. Ennek nemcsak a kötelező elosztás a lényege, hanem az is, hogy felülírnák a magyar menekültügyi szabályokat” – fogalmazott az államtitkár. 

A rendelet szerint be kellene engedni a bevándorlókat, azelőtt, mielőtt megszületik a döntés a menekültkérelmükről. 

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában