Újabb lépés

2023.11.13. 23:20

Jóváhagyta programnyilatkozatát Robert Fico kabinetje

A kabinet várhatóan már ezen a héten a törvényhozás elé terjeszti a dokumentumot, ily módon kérve bizalmat a parlamentben.

MW

Robert Fico szlovák miniszterelnök

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

Jóváhagyta programnyilatkozatát hétfői ülésén az új pozsonyi kormány - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Robert Fico kabinetje korábbi közlés szerint várhatóan már ezen a héten a törvényhozás elé terjeszti a dokumentumot, ily módon kérve bizalmat a parlamentben.

Az új szlovák kormány olyan erős szociális jogállamot akar előtérbe helyezni, amely jól működő és szükséges mértékben szabályozott piacgazdaságon alapszik - áll a dokumentumban. Rámutattak: az új kabinet olyan lépések megtételét tervezi, amelyek modern és hatékonyan működő állammá teszik Szlovákiát, olyan állammá, amely hangsúlyt helyez a szociális biztonságra, a vállalkozói közeg versenyképességére, az oktatás és az egészségügy minőségének javítására, valamint arra, hogy erősítse a nyilvánosság jogállamba vetett bizalmát.

A programnyilatkozatban leszögezik, hogy le kell állítani "a biztonsági erőkkel politikai célok mentén történő visszaéléseket", figyelmet kell szentelni a nemzeti önérzet, a függetlenség, az "egészséges hazafiság", valamint a nemzeti és kulturális hagyományok iránti tisztelet erősítésének.

A dokumentumban leszögezik, hogy az új kormány az Ukrajnában zajló konfliktus olyan megoldását támogatja, amely a nemzetközi jogon alapul, és tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, területi egységét és önvédelemre való természetes jogát. Rámutatnak: az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy a konfliktus katonai megoldására nincs kilátás, és a szlovák kormány a nemzetközi közösségnek a tűzszünethez és béketervekhez vezető kezdeményezéseit fogja támogatni. A programnyilatkozat egy másik pontjában leszögezik: a kormány szociális-gazdasági céljai nem teszik lehetővé a védelmi célú kiadások növelését.

A dokumentumban továbbá megállapítják: az országra a schengeni és euróövezeti csatlakozás után újabb kihívások várnak. Ilyen az arra irányuló igyekezet is, hogy a EU-n belüli döntéshozatalban, alapvető döntéseknél többségi jóváhagyással váltsák fel az egyhangú jóváhagyást. Leszögezik: sem ez, sem a migrációs kvóták bevezetésére tett kísérletek nem egyeztethetők össze az új szlovák kormánynak az Európai Uniós tagságról és a nemzeti érdekek védelmének szükségességéről alkotott elképzeléseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában