nem kell a kabát

2018.05.31. 16:12

Rekordokat döntöget a meleg a skandináv országokban

Napi és átlaghőmérsékleti, valamint a napsütéses órák számában született rekordokkal búcsúznak a májustól a skandináv országok.

A nyugat-norvégiai Etne településen 32,7 Celsius-fokot mutattak a hőmérők szerdán, ami új májusi rekordot jelent az országban.

Dániában a napsütéses órák tekintetében született rekord a hónapban. Ezek száma ugyanis szerdára elérte a 348-at és csütörtökön várhatóan a 360-at is eléri. A korábbi rekord 347 óra volt.

A Dán Meteorológiai Intézet szóvivője, Mikael Scharling szerint az országban ugyancsak csütörtökre várható az 1889-es májusi átlaghőmérsékleti rekord – 13,8 Celsius-fok – megdőlése, amikor a hónap átlaghőmérséklete eléri a 15-15,1 Celsius-fokot.

Scharling szerint korai lenne még megmondani, hogy a nyári hónapokra jellemző hőmérsékletek idő előtti beköszönése összefüggésben áll-e valamilyen módon a globális felmelegedéssel. Mint hozzátette: „ezt még alaposan tanulmányoznunk kell”.

Mindeközben Norvégia déli részén már a kikötők és fjordok hűs vizével hűtik le magukat az emberek.

Lengyelországban és Németország északi részén különösen a gazdálkodók panaszkodtak a szokatlanul forró májusra, amely komoly károkat okozott a termésekben, például a repcében.

Svédországban legkevesebb 13 településen korlátozták a locsolók használatát és további harminc településen takarékos vízhasználatra intették a lakosokat az országot sújtó hőhullám miatt.

Norvégia déli részén és Svédországban továbbá betiltották a szabadtéri tűzgyújtást az erdők és füves területek szárazsága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában