Bonyhád

2017.07.07. 10:31

Ezüstérmekkel pakolta tele idén a szobája vitrinjét

Kozma Csaba, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója az elmúlt tanévben több nemzetközi és hazai tanulmányi versenyen is sikeresen szerepelt.

Mediaworks

A „B” csapat: Csaba (balról) mellett Mihalicz Ivett kémikus és Csépányi István fizikus

Ez az év az „Ezüstesztendő”-t jelentette Kozma Csaba, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 10.e osztályos tanulója számára. Az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáján (EUSO) elért második helyezéssel már a második jelentős nemzetközi eredményét érte el a 2016-17-es tanévben. Azt megelőzően az indonéziai Balin megrendezett Nemzetközi Természettudományi Diákolimpián (IJSO) érdemelt ki ezüstérmet. Mindemellett második helyezést ért el az Árokszállásy Zoltán Biológia-Környezetvédelmi Versenyen, s egy ezüstéremmel gyarapodott a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen is.

A biológiaversenyekre történő felkészítésben munkaközösségünk, főként Péter Csaba tanár úr és dr. Szabóné Bauer Adrienn laboráns, komoly szerepet vállalt

– nyilatkozta Gruber László, a gimnázium természettudományos munkaközösségének vezetője.

Legutóbbi sikere kapcsolódik az EU-s diákolimpiához, amelyet azzal a céllal hozták létre 2003-ban, hogy alkalmat teremtsen fiatal középiskolás diákok számára természettudományos ismereteik és képességeik összemérésére. Az EUSO nem egyéni verseny, hanem együttműködő csapatok versenye. Mindegyik EU-s ország két-két csapattal vehet részt a megmérettetésen.

A háromfős csapatok egy-egy fizika, kémia, illetve biológia „szakértőből” állnak. Én biológiás csapattagként vettem részt. A kitűzött feladatok is komplex természettudományos ismereteket igényelnek. Magyarország 2009 óta vesz részt csapatokkal a hagyományosan egyhetes versenyen

– mondta a tehetséges bonyhádi diák. Idén az EUSO Versenyt Dániában, Koppenhágában rendezték meg május 7–14. között.

A verseny két, egyenként négyórás gyakorlatból állt. Én, mint a csapat biológusa, az elsőnél egy mikroszkópi határozást, valamint egy gélelektroforézist végeztem el

– tudatta Csaba. A másodiknál zooplankton rákok mozgásáról készült videókat kellett elemeznie különböző szempontok szerint, például hogy melyik lenne alkalmas egy bizonyos halfaj táplálékaként. Ezeken kívül az adott feladatokhoz kapcsolódó elméleti kérdésekre is válaszolniuk kellett.

A „B” csapat: Csaba (balról) mellett Mihalicz Ivett kémikus és Csépányi István fizikus

A versenynapok között különböző programokon vehettek részt. Megtekintették a

A „B” csapat: Csaba (balról) mellett Mihalicz Ivett kémikus és Csépányi István fizikuskoppenhágai állatkertet és botanikus kertet, a roskilde-i viking hajó múzeumot. Részt vehettek egy hajótúrán a főváros csatornáin, valamint a versenynapok után a Tivoli Garden vidámparkba is elvitték őket a szervezők, vendéglátóik. Ezen felül egy délelőttön a kísérőjükkel tettek egy túrát a városban. Május 13-án rendezték a díjkiosztót és a záróünnepséget, amely egy fogadással fejeződött be.

Összességében a magyar csapatok szerepeltek a legjobban. A Fajszi Bulcsú kémikus, Harangozó Ákos biológus és Németh Balázs fizikus alkotta „A” csapat lett az abszolút első aranyérmes, és a Csaba mellett Mihalicz Ivett kémikus és Csépányi István fizikus alkotta „B” csapat összesítettben a 7. helyezéssel ezüstérmet nyert.

Szegeden volt az elődöntő

A nemetközi verseny előzményeihez hozzátartozik, hogy a magyar biológia-kémia csapattagok válogatóversenyére január 20–22. között került sor Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „TERMOSZ” laboratóriumában, ahol a verseny profiljához kapcsolódó gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk, mint például fotometriás mérések, metszetkészítések, boncolás és így tovább. Ezt január 12-én egy interneten otthonról vagy saját iskolájukból beküldhető válogató előzte meg, amely alapján a legjobb hét-hét kémiából és biológiából jelentkezettet hívták be a gyakorlati válogatóra.

A végeredmény e két forduló súlyozott pontszámából, valamint más természettudományos versenyeredményekből szerezhető pontszámokból állt végül össze. Kozma Csaba így második helyezést ért el, amivel bekerült a magyar „B” csapatba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!