Közélet

2017.05.27. 21:56

Még egy hét a szőlő virágzásáig

A növény sokat fejlődött az elmúlt napokban, köszönhető ez a csapadéknak és a napsütésnek. A virágzás környékén a legérzékenyebb a növény, ez várhatóan egy hét múlva kezdődik.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vigyázzunk, nehogy leperzseljük a leveleket (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A szőlőhajtások most átlagosan 70-80 centiméter hosszúságúak, ugyanakkor sok fajta esetében nagyon vékony az újonnan képződő levélszövet. A sok vitorla is érzékeny a perzselésre, csak a késő délutáni vagy az esti órákban permetezzünk, tanácsolta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök.

Csapó Vince bátaszéki szőlőtermelő már túl van a második permetezésén, mint mondta, már „kinőtte” a szőlő a téli-tavaszi fagyos napok okozta károsodást, ugyanakkor érdemes a peronoszpórára figyelni. A tavalyi fertőzést követően jelenleg is folyamatosan tart a tavalyi levélmaradványok szétesése a talaj felszínén. Ebből szabadulnak ki a fertőző spórák. Ezek fertőzik a lombozatot és a fürtöket.

Dr. Gabi Géza is megerősítette, az első levéltünetek napokon belül megjelenhetnek a megye ültetvényeiben. Az elmúlt időszakban hullott csapadék miatt várhatóan újabb fertőzési hullám indult el nemcsak a peronoszpóra, de a lisztharmat esetében is. Néhol, még csak nagyon ritkán, de már találni lisztharmat primer fertőzéséből származó levélfoltokat, amelyek ilyen korai időszakban inkább csak pöttyök. A halványbarna, matt levélfelszín jelzi ezeket a kis kiterjedésű fertőzéseket. 

– A betegségek megjelenése, illetve a számukra jelenleg kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezenkívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan heves támadása visszatartható legyen, mondta a szakember. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Ha ehhez a csökkent permetlé-mennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket, tette hozzá.

Az atkák ellen is védekezni kell

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Sokat segít a növénynek az úgynevezett levéltrágya, vagy más néven zöldítő, melyet a permetezéssel együtt lehet kijuttatni. A meteorológiai állomások által mért múlt hétre vonatkozó adatok: Szekszárdon, az Iván-völgyben és Kajmádon a heti átlaghőmérséklet 20,7 fok volt és 2 milliméternyi csapadék hullott. Görögszónál 20,9 fok volt az átlaghőmérséklet, Bátaszéken 21 fok, Bonyhádon 20,2 fok mellett 3 milliméternyi eső hullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!