Murga

2020.10.02. 11:30

A polgármester füvet is nyír, ha szükséges

Kis település, kis tervek, kis eredmények. Murga a megye legkisebb faluja. A polgármester, Felkl Márton még a helyi iskolába járt annakidején. Ma már se iskola, se óvoda nincs. A lakosságszám mindössze hatvan fő. Fejlődést a falusi turizmus hozhat.

Wessely Gábor

Felkl Márton 28 szavazattal nyert a tavalyi polgármester-választáson Murgán. Nem 28 szavazatkülönbséggel, hanem összesen 28 voks kellett a településvezetői poszt elnyeréséhez a megye legkisebb falujában, a hatvan lakosú Murgán. Két jelölt indult, a részvételi arányt közel 87 százalékosra mérték; ilyen helyen aztán tényleg minden voks számít. A kiskorúak persze nem szavazhattak: egy óvodás és egy általános iskolás gyerek él a településen, őket reggelente a falugondnoki szolgálat kisbuszával viszik Zombára illetve Kétyre, mert helyben nincs oktatási intézmény. Amikor a polgármester gyerek volt, még működött az iskola, egy pedagógus házaspárral. Egyikük az alsósokat tanította az egyik tanteremben, másikuk a felsősöket a másikban.

– Voltak hangos és csendes órák – emlékszik vissza Felkl Márton –, amelyik osztállyal éppen foglalkozott a tanító azoknak magyarázott, azokat feleltette, a többiek csendben olvastak, gyakoroltak, készítették a kapott feladatokat. Hatodikos koromig jártam oda, akkor megszűnt a helyi iskola és Hőgyészre kerültünk. Gyorsan be kellett hoznunk az ötödikes, hatodikos oroszt, mert azt Murgán nem tanultunk.

Érdekes adalék, hogy Tolnán jelenleg két polgármester él, csak az egyik nem a helyi, hanem a murgai hivatal élén áll. Felkl Márton a kárpótláskor jelentős földterületekhez jutott – főként szülőfaluja térségében –, és feleségével, tolnai házukban táp- és takarmányboltot nyitott. A választásokon 2006-ban indult és nyert először. Kezdetben társadalmi megbízatásúként tevékenykedett, 2014-től főállású polgármester. Akkor csökkent a testület létszáma, vele együtt három főre. S mivel a felesége is képviselő, ha megvan a családi béke, megvan a kétharmados többség.

– Fejlesztünk, amit csak tudunk – mondja –, de kis helyen mindenről kis méretben kell gondolkodni. Néhány útburkolat, néhány járda és a művelődési ház felújítása megtörtént. S ami örvendetes: már több házat megvásároltak turisztikai céllal. Itt aztán van nyugalom! Kocsma nincs, posta nincs, bolt nincs, de van mozgóposta és mozgó áruda, illetve a falugondnoki kisbusszal dél­előttönként átmehet, aki akar, Hőgyészre bevásárolni, gyógyszert kiváltani.

Két templom van, de istentiszteletek nincsenek, mert nincsenek hívők. A polgármesteri hivatalban nincs ügyintéző, a zombai központban végzik az adminisztrációt. A közterületek és a köz­épületek rendben tartásához van egy közmunkás, van a falugondnok és vagyok én. Ha kell, megjavítok egy zárat, beszállok a fűnyírásba vagy a hóeltakarításba. Orvos heti egyszer egy órát rendel a faluban, koronavírusos eset még egy se fordult elő Murgán. A bevételeink szerények. Volt, aki 34 forint ipar­űzési adót fizetett. Az éves össz­bevétel ebből az adónemből 2,5 millió forint. Nagyokat álmodni nem lehet belőle, de kis, megvalósítható álmaink azért vannak.

Műszaki tiszti vizsgát is tett

Felkl Márton 1956-ban született Murgán. Autószerelő végzettséget szerzett 1973-ban, majd leérettségizett. A 11-es számú Volán Vállalatnál kezdett dolgozni, műszaki tiszti vizsgát 1976-ban tett. Energetikusként folytatta, majd a Szekszárdi Húsipari Vállalathoz került. 1994-től autószerelő egyéni vállalkozóként tevékenykedett – hol főállásban, hol másodállásban – 2014-ig. Akkortól főállású polgármester Murgán. Előtte, 2006-tól társadalmi megbízatásban végezte a faluvezetői teendőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!