Ha szeptemberben megy oviba vagy iskolába a gyermeke, biztosan tud ezekről az időpontokról

2017. április 18. 07:00 Munkatársunktól (tolnai.nepujsag@mediaworks.hu)
Tolna megye | A héten kell beíratni az iskolákba a tanköteles korú gyerekeket, az óvodai beíratás pedig a következő hetekben esedékes. Fontos, hogy a szülők ne hagyják otthon a szükséges okmányokat, igazolásokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az iskolai beíratás időpontja 2017. április 20. (csütörtök) és április 21. (péntek). Ezeken a napokon reggel nyolc óra és este hét óra között kell beíratni a tanköteles korba lépő gyerekeket a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Akinek az esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.

A 2017-ben tanköteles korba lépő sajátos nevelési igényű gyermeket a szakértői bizottság véleményében vagy a járási hivatal jogerős határozatában megjelölt időpontig kell beíratni a kijelölt iskolába. A tanköteles korba lépő gyerekek vonatkozásában a szülő a tankötelezettség külföldön történő megkezdését az illetékes járási hivatalnak köteles bejelenti. Az intézményvezető a döntéséről 2017. május 5-ig írásban tájékoztatja a szülőt, gondviselőt, mely ellen a fenntartóhoz jogszabálysértésre, illetve érdeksérelemre hivatkozással jogorvoslati kérelem nyújtható be a kézhezvételtől számított tizenöt napon belül. Az eljárást megindító kérelmet az intézmény fenntartójához kell benyújtani. Aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló tanköteles gyermeket az iskolába nem íratja be, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható.

Az óvodai beíratás általában áprilisban és májusban esedékes, Az időpontról érdemes a kinézett óvodában, illetve az önkormányzatnál érdeklődni. Szekszárdon például április 24-én (hétfő) és április 25-én (kedd) reggel nyolc és délután öt óra között kell beíratni azt a gyerekeket az óvodába, aki 2017. augusztus 31. napjáig betölti a harmadik életévét.

Ha a gyermek óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülő írásban köteles erről értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. Amennyiben a szülő beíratási kötelezettségének nem tesz eleget, szabálysértést követ el és eljárás indítható ellene. Ha az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett az óvodai nevelésben való részvételi kötelezettségét megszegi, az adott évben igazolatlanul mulasztott huszadik óvodai nevelési nap után az óvoda vezetőjének jelzése alapján a gyámhatóság kezdeményezi a kincstárnál a családi pótlék ellátás szüneteltetését.

A jövendő ovisok nyílt napon ismerkedtek meg az óvodai élettel és a kispajtásokkal (Fotó: Mártonfai Dénes) A jövendő ovisok nyílt napon ismerkedtek meg az óvodai élettel és a kispajtásokkal (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a felvételi körzetben lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A körzeti feladatot ellátó óvoda köteles felvenni a körzetéhez tartozó gyermeket. A gyermek felvétele csak helyhiány miatt utasítható el. A működési (felvételi) körzettel nem rendelkező óvoda a város egész lakóterületéről fogadja a gyermekeket. Szekszárdon a felvételről az óvodák a beíratást követő egyeztetés után, 2017. május 24-ig értesítik a szülőket. Az elutasító határozat ellen a kézhezvételtől számított tizenöt napon belül nyújtható be jogorvoslati kérelem az óvodában az óvoda fenntartójához címezve. A beíratással kapcsolatos részletes és egyéb sajátos tudnivalókat, a beíratás időpontját, valamint az óvoda nyitvatartási idejét az óvodák a helyszínen közzéteszik.

Felmentés adható

A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. A felmentési kérelmet 2017. április 20-ig a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz, továbbá a kérelem másolatát a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez írásban kell benyújtani. Ha a szülő nem települési önkormányzati fenntartású óvodába kívánja beíratni gyermekét, akkor a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, továbbá a kérelem másolatát megküldi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz.

Szükséges dokumentumok

Az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáshoz a gyermek nevére kiállított személyi azonosító, a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolvány, állandó bejelentett lakcím hiányában tartózkodási hely, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező nem magyar állampolgár esetén regisztrációs igazolás vagy tartózkodási kártya vagy állandó tartózkodási kártya, iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás, amely lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői vélemény, valamint nyilatkozat szükséges a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan.

Az óvodai beíratáshoz a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát, valamint a gyermek orvosi igazolását kell vinni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ha szeptemberben megy oviba vagy iskolába a gyermeke, biztosan tud ezekről az időpontokról

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

A csatár duplázott, valamint gólpasszt jegyzett • A Kövesd erejéből csak szépítésre futotta.

NB I: Videoton–DVSC élőben az NSO-n!

Legutóbbi öt meccséből csupán egyet nyert meg a bajnoki címre törő Videoton.

Férfi kézilabda BL: PSG–Szeged élőben az NSO-n!

Párizsban a kölni négyes döntő a tét • Szegeden 30–27-re nyert a francia együttes.

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

A Wolfsburg otthonában hatot vágott Carlo Ancelotti együttese, elsült Alaba lába.

A fővárosiak ellen megy – a DVTK tíz emberrel győzte le a Vasast

Hiába tudott egyenlíteni a fővárosi alakulat, hiába állították ki Liptákot – a Diósgyőré a három pont.

Kispesti vereségével biztossá vált a Gyirmót kiesése

Eppel Márton egy percen belül kétszer is érvénytelen gólt lőtt • Lanzafame a 95. percben döntött.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér