Menetrendváltozás: kegyelemdöfés volt a vasútvonalnak

2009. november 11. 17:28 Vida Tünde
Paks | Naponta négy vonat indul, három érkezik a paksi vasútállomásra. Ez már csak néhány hétig lesz így, december közepén megszűnik a Paks-Mezőfalva vasútvonal. Sok utast nem érint, de a Bölcskéhez tartozó Andráspuszta kapcsolata a világgal – legalább is, ami a tömegközlekedést illeti – megszűnik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hétköznap délidő. Üresen kong a paksi vasútállomás szocreál épülete. Sehol egy ember, egy élőlény. Pontosabban növény igen. Az épület egy részét télikertnek használhatja valaki, több tucatnyi kaktusz pompázik benne.

A kis piros – mármint a vonat – a sínen várakozik. A két kocsi, majdnem olyan üres, mint az épület. Ketten vannak rajta csupán, a mozdonyvezető és a kalauznő. Kedvesek, készségesek, de nyilatkozniuk tilos. Miután megtudjuk, hogy ez a MÁV összes munkatársára vonatkozik, a forgalmi szolgálattevővel már nem is próbálkozunk. A menetrend szerint a vonat 12 óra után 2 perccel indul és 13:42-kor érkezik meg Pusztaszabolcsra. A 80 kilométert szűk két óra alatt teszi meg. Állítólag gyorsabban, mint az autóbusz. Már ha az minden olyan településre bemegy, ahol a vonat is megáll.


Az említett menetrend nem tartalmaz túl sok információt: naponta négy vonat indul, három érkezik Paksra. A váróterembe közben utas érkezik. Kiderül, hogy egyenesen Veszprémből jött csak azért, hogy legalább egyszer utazhasson a bezárásra váró szakaszon.

Fülöp János szerint szomorú, hogy újabb vonalak szűnnek meg, mert a vonat kényelmesebb, mint az autóbusz. A vasút mellett szól az is, hogy a vonatok akkor is járnak, amikor a közúti közlekedés hóakadály miatt szünetel. 

– Tény, hogy nincs utas, sokan járnak inkább autóval – ismeri el. A baj szerinte az, hogy nem akkor mennek a vonatok, amikor kellene, nincs csatlakozás. A vasútvonalak bezárása szerinte jószerivel a rossz menetrend számlájára írható. Ezt a véleményt mások is osztják. Vasúton dolgozók, néha vonattal utazók is, de egyikük sem szeretné viszont látni nevét az újságban, illetve az interneten.

Kétség sem fér hozzá, nem tolonganak az utasok a paksi vasútállomáson. Többek szerint ennek a rossz menetrend az oka Kétség sem fér hozzá, nem tolonganak az utasok a paksi vasútállomáson. Többek szerint ennek a rossz menetrend az oka


Mint mondják, a legutóbbi menetrendváltozás adta meg a kegyelemdöfést. Azok, akik dolgozni járnak, nem egyszer másfél-két órát kénytelenek várni a vonatra. Ez főként a vasmű munkásait érinti, de a Szent András Otthon andráspusztai részlegén dolgozók helyzete sem lesz rózsás. Ha valóban megszűnik a vonal, Andráspuszta tömegközlekedéssel elérhetetlenné válik.

Takács Istvánné, az intézmény vezetője elmondta, hogy őket senki nem kérdezte, nem tájékoztatta. A sajtóból tudták meg, hogy az őket érintő szakaszon „autóbusz közlekedés nélkül” szűnik meg a vonal.


Andráspuszta tömegközlekedés nélkül marad

A pszichiátriai betegeknek otthont adó intézetben hetven emberről gondoskodnak. Ha nem lesz vonat, nem marad semmilyen tömegközlekedési lehetőség, amivel el lehet majd jutni a Bölcskétől öt kilométerre fekvő pusztára. Ez érinti a betegeket, a hozzátartozókat, de a dolgozókat is. Mindenki azzal megy, amivel tud. Kerékpárral, motorral, autóval, mondja az intézményvezető. Az otthon télen, ha rosszak a közlekedési körülmények, saját buszával hordja-viszi a dolgozókat, de ezt nem tudja állandóan biztosítani. Erre se emberük, se pénzük nincs. Harminchárman dolgoznak Andráspusztán, közülük öten Paksról, Dunakömlődről ingáznak. Akad, aki kocsival, de olyan is, aki vonattal jár. A hatkor kezdődő éjszakás műszakba másfél órával előbb érkeznek. Tizenkét óra munka után pedig újabb másfél-két órát kell várniuk, ha haza akarnak menni, mert a vonat 8-kor indul vissza. Tehát eddig sem volt könnyű a helyzetük. Hogy miként lesz ezután, azt nem tudják…

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Menetrendváltozás: kegyelemdöfés volt a vasútvonalnak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér