Nem csak az autósokra vonatkozik a KRESZ!

2017. április 20. 12:25 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 12:40 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
Tolna megye | Az elmúlt hetekben ismét megugrott a kerékpárral közlekedők száma, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a KRESZ számukra is megfogalmaz szabályokat, amelyeket a forgalom minden résztvevőjének érdemes ismernie. Ezekről Megyeri Zsolt rendőr őrnagy, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetén az autóbusz-forgalmi sávon lehet közlekedni. Ahol ilyen nincs, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetve – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva – mondta Megyeri Zsolt rendőr őrnagy. Lakott területen, ahol az úttest alkalmatlan a kerékpározásra, járdán is szabad haladni, de csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel. Az útpadkán, az úttesten és a járdán is csak egy sorban szabad haladni.

Mint a táblák is jelzik, a gyalogátkelőhelynél le kell szállni a kerékpárról, és azt tolva kell áthaladni (Fotó: Mártonfai Dénes) Mint a táblák is jelzik, a gyalogátkelőhelynél le kell szállni a kerékpárról, és azt tolva kell áthaladni (Fotó: Mártonfai Dénes)

A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, akkor a kétkerekűeknek azon kell közlekedniük. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett, annak vonalvezetését követve, kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, és emellett az úton kerékpárnyomot is kijelöltek – ha a közúti jelzésekből más nem következik – a kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek. Lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni kerékpárral nem szabad. Le kell szállni a járműről, és azt tolva, a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint kell az úttesten átkelni.

A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpa és fényvisszaverő van, és lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő ruházatot visel.

Tilalmak

A KRESZ rendelkezései alapján tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni; elengedett kormánnyal kerékpározni; a kerékpár-utánfutó kivételével a kerékpárhoz oldalkocsit, valamint egyéb vontatmányt kapcsolni; kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni; kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani; kerékpárral állatot vezetni – sorolta a tilalmakat Megyeri Zsolt rendőr őrnagy.

A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. A sisak használatát csak abban az esetben teszi kötelezővé a KRESZ, ha a kerékpáros lakott területen kívül 50 kilométer/óra feletti sebességgel közlekedik.

Megyeri Zsolt hozzátette, hogy a kerékpárral közlekedők az útkereszteződésekben és a gyalogos átkelőhelyeken való átkelésük során, illetve éjszaka vannak a legnagyobb veszélyben. Ezért a kerékpárosoknak szabályosan az útkereszteződésben át kell tolniuk a biciklit, a védett útra csak akkor kanyarodhatnak ki, ha a védett úton más jármű nem érkezik, a gyalogátkelőhelynél pedig le kell szállniuk, és át kell tolni a kerékpárt.

Egymás életét kényelmesebbé, és biztonságosabbá csak úgy tudjuk tenni, ha megfelelő toleranciát, türelmet tanúsítunk. Fontos az is, hogy ha két jármű vagy gyalogos, kerékpáros járművel keresztezi egymás útját, a továbbhaladásuk előtt legyen megfelelő szemkontaktus, így feltételezhető, hogy észreveszik egymást, és számítanak eltérő irányú mozgásukra.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nem csak az autósokra vonatkozik a KRESZ!

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér