Világbajnokság, D-csoport

2022.11.30. 11:00

Franciaország várja a másik továbbjutót, ki-ki meccs lesz a Dánia–Ausztrália

B. S.

Christian Eriksen (10-es mezben) és Dánia nehéz helyzetből várja a csoportkör zárását

Fotó: AFP

D-csoport, 3. forduló: Tunézia–Franciaország, 16 óra, tv: M4 Sport

Páholyból várja a csoportkör utolsó fordulóját a francia válogatott, amely hétvégén a dánok legyőzésével elsőként kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé. Az biztos, hogy a térdszalagszakadást szenvedett Lucas Hernandezre nem számíthatnak a gallok, s várhatóan több kulcsemberüket is pihentetni fogják az egyenes kieséses szakaszra. A címvédővel kapcsolatos hírt, miszerint Karim Benzema bevethető állapotban lesz a világbajnokság későbbi szakaszában, Didier Deschamps cáfolta. Mint mondta, pillanatnyilag nem foglalkoztatja ez a kérdés, abból a combsérülésből, amivel az aranylabdás küzd, nem épülnek fel egyhamar a játékosok.

Mindenesetre a mérleg nyelve lehet Franciaország, mert ha félvállról veszik a találkozót és Tunézia meglepetésgyőzelmet szerez, megtartja az esélyét a továbbjutásra. A ferencvárosi Aissa Laidounit is soraiban tudó afrikaiaknak ehhez sokkal jobban kell kihasználniuk a várhatóan kevés kínálkozó lehetőségeiket, mert hiába volt Dánia (0–0) és Ausztrália (0–1) ellen huszonnégy kísérletük, s abból nyolc kaput eltalált lövésük, gólt nem sikerült szerezniük.

Ausztrália–Dánia, 16 óra, tv: M4 Sport+

Ki-ki mérkőzést játszik a két válogatott, amit az óceániai csapat vár jobb helyzetből, miután 1–0-ra elgyőzte Tunéziát. Mitchell Duke-ék biztosan továbbjutnak, ha nyernek, de a döntetlen is elég nekik, amennyiben az észak-afrikaiak nem verik meg a címvédőt. Az ausztráloknál nem léphet pályára Nathaniel Atkinson, a skót Hearts védője még a franciák ellen sérült meg (1–4).

A dánoknak azzal, hogy Tunéziával csak döntetlent értek el, a címvédőtől pedig 2–1-re kikaptak, nem a saját kezükben van a sorsuk. A három pontra mindenképpen szükségük lesz, miközben szurkolni kell Franciaországnak, hogy ne lazsálja el a meccsét, s kapjon ki. Ellenkező esetben Dánia és Tunézia között a gólkülönbség rangsorol. A skandinávoknál a Sevilla középpályása, Thomas Delaney továbbra is sérült, de kérdéses a csapatkapitány Simon Kjaer játéka is.

Így juthatnak tovább a csapatok
Franciaország: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha Tunéziától kikap, Ausztrália pedig legyőzi Dániát, és a két meccs eredménye alapján az ausztrálok ledolgozzák hatgólos lemaradásukat a gólkülönbséget illetően
Ausztrália: ha legyőzi Dániát, biztosan továbbjut. A döntetlen akkor elég, ha Tunézia nem veri meg a franciákat
Dánia: csak győzelem esetén juthat tovább. Ha közben Tunézia is győz, akkor a két csapat között gólkülönbség rangsorol (jelenleg a dánok több szerzett góllal előzik meg az észak-afrikai csapatot)
Tunézia: csak a franciák legyőzése esetén juthat tovább, ráadásul kizárólag akkor, (1) ha a másik mérkőzés döntetlent hoz, (2) vagy a dánok úgy verik meg Ausztráliát, hogy tunéziai, dán összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez

A csoport állása
 

1.

Franciaország

2

2

0

0

6–2

6

2.

Ausztrália

2

1

0

1

2–4

3

3.

Dánia

2

0

1

1

1–2

1

4.

Tunézia

2

0

1

1

0–1

1

 

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!