A családtörténeteket ismerő orvos a sióagárdi

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Dr. Horváth Erika olyan háziorvos, aki a gyermekorvosi feladatokat is ellátja Sióagárdon. Gyakorlatilag a közel 1300 lakos mindegyike a betege. Ráadásul sióagárdi származású, úgyhogy pályakezdő, rezidens évei után – melyeket Pakson töltött – hazajött az övéi közé.

– Az idősebbek ismernek, születésem óta, a fiatalabbakat meg én ismerem, születésük óta – mondja. – Nem mennék el máshova, idetartozom.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1993-ban szerzett diplomát, és 1999-től viszi a sióagárdi praxist. Letette természetesen a szükséges szakvizsgát. Házas, férje a földkerülő vitorlázóként ismert Horváth Attila. Két gyermekük van.

Modern környezetben dolgozhat a doktornő: öt éve újították fel az orvosi rendelőt, mintegy 12 millió forintból. A munka ezzel nem zárult le. Az épületben működik a védőnői szolgálat is, az emeleten pedig szolgálati lakás található. Ezek korszerűsítésére jövőre kerül sor, harmincmilliós ráfordítással.

Dr. Horváth Erika 1999 óta a falu családorvosa (Fotó: Wessely Gábor)

Családorvosnak lenni, ismerős közegben érdekes és szép feladat. Horváth Erika átlátja a családok történetét. Tud az örökletes betegségekről és a rizikófaktorokról, tudja, milyen volt a famíliák idősebb tagjainak életmódja, ami sokszor visszaköszön a fiatalabbaknál is. Közvetlen a viszony, az őszinte orvos-beteg kapcsolat a jellemző. Asszisztense, Kernné Pesti Anikó is helybeli, huszonegy éve dolgoznak együtt, annak idején osztálytársak voltak.

Sajnos most van egy új betegség, amit a koronavírus okoz, és ami előzmény nélküli a családok életében. Sióagárdon október 20-ig tíz fő alatti az igazolt fertőzöttek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában