Hirdetés

2021.12.14. 20:06

Mit tehetünk a szezonális depresszió ellen?

Ahogy beköszönt az ősz, majd jönnek a téli hónapok, úgy rövidülnek a nappalok is. Ilyenkor üti fel a fejét a szezonális depresszió, a kedvünk rosszabb lesz, és elveszítjük a motivációnkat. Nem kell azonban ennek így lennie. Megmutatjuk, hogy mit tehetünk a szezonális depresszió ellen.

PR-cikk

Fotó: Photographee.eu

Fotó: Photographee.eu

Sétáljunk a friss levegőn

A szezonális affektív zavar (SAD) a hideg idővel együtt érkezik. Az őszi hónapokban már kevesebbet vagyunk a szabadban, mint nyáron. A strandok bezártak, korábban sötétedik, és a hűvös, esős időben kimozdulni sincs kedvünk. A rosszkedv pedig menetrendszerűen megérkezik. Nem jó megoldás az, ha otthon maradunk, egy rövidebb séta is jót tehet nekünk, Sétáljunk napközben, talán még néhány napsugárral is találkozhatunk. A sétához keressünk társat, és ha éppen nem találunk, vigyük el sétálni a kutyánkat. Nincs kutyánk? Kérjük kölcsön akkor a szomszédét, vagy vigyük el a szomszéddal együtt sétálni. Jó lesz az séta.

Napfény, napfény, napfény

A napfény nélkülözhetetlen a növények életműködéséhez. Az embereknek nem is kell napfény? De igen. Kell. A napfény szerepéről a szezonális depresszió elleni küzdelemben több tanulmány is készült már. A napfény szó szerint feltölt bennünket, és érezhetően jó hatása lesz a szezonális depressziós tüneteinkre. A nap azonban nem mindig süt. Időnként felhők takarják el életünk egét. A modern tudomány ilyenkor siet a segítségünkre a

fényterápiás eszközeivel. Ma már az infraszaunában is beállíthatjuk a nekünk tetsző világítást. És ha nincs otthon fényterápia, akkor eláraszthatjuk lámpafénnyel is a lakásunkat, hogy elűzzük a kinti szürkeséget. A szezonális depresszió változó intenzitással érhet el bennünket, és az is lehet, hogy nem okoz gondot nekünk. Ha azonban a negatív hatása kihat az életünkre, mert nehezen alszunk el, és még nehezebben ébredünk, a munkánk meg érdektelenné válik, vagy mély szomorúság lesz úrrá rajtunk, akkor érdemes segítséget kérnünk. A segítség közelebb van, mint gondolnánk. A videopszichologus.hu weboldalon szakemberek segíthetnek túljutni a nehéz napokon, különösen akkor, ha már évek óta visszatérő problémát okoz a szezonális depressziónk.

Illatok a jókedvünkért

Kiváló minőségű illatgyertyákat vásárolhatunk, és meggyújthatjuk őket, hogy az otthonunkat átjárja egy kellemes illat. Kipróbálhatjuk az aromaterápiát, illóolajokat csepegtethetünk egy mécses felett álló edénybe, vagy segítséget kérhetünk egy Bach-virágterápiában jártastermészetgyógyásztól. Ezzel enyhíthetjük a szezonális depresszió kellemetlen hatását, jobb kedvünk lehet tőle, a közérzetünk általánosan javulhat. A gyógynövények illatanyagai a

stressz és a szorongás csökkentésében is segítségünkre lesznek, erre nagyszerű választás a verbéna vagy a tömjén, de bármilyen illatot használhatunk, ha úgy érezzük, hogy jótékony hatással van ránk. 

Pihenés, relaxáció, meditáció

A depresszió negatív gondolatokkal tölti meg a fejünket. Ha ellazulunk, és meditálni kezdünk, a negatív gondolatok helyét pozitívak vehetik át, ha csak egy időre is. Ezzel megállíthatjuk a negatív gondolatok áramlását, és jobban érezhetjük magunkat. Számtalan meditációs zenét találhatunk, és ha nem tudunk meditálni, olyan videókat is találhatunk, amik megtanítanak bennünket erre.

 A relaxáció rendkívül pihentető. Amikor állandó fáradtságérzéssel küzdünk, akkor jó hatással lehet ránk egy húsz perces relaxáció. A tudományos vizsgálatok szerint ugyanis ennyi idő éppen négy óra alvással egyenértékű. Relaxáljunk, és kipihenten nézhetünk szembe a hétköznapok szürkeségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában