ÉletMentő

2023.08.24. 20:00

Vészhelyzetben is segít a Mentőszolgálat applikációja

Egyre több applikáció segít minket, ha bajba kerülünk. Dr. László Eszter háziorvossal jártunk utána, mik azok a lehetőségek, amik ha bajba jutunk, azonnali segítséget jelenthetnek, sőt, akár életet is menthetnek.

Farkas Eszter

Bármilyen probléma adódik, elég egy gombot megnyomni, és érkezik is a segítség

Forrás: MW

Fotó: Dodó Ferenc

Pár éve adta ki az Országos Mentőszolgálat az ÉletMentő applikációt, amit pár kattintással bárki letölthet a telefonjára. Az alkalmazás ingyenesen letölthető és díjmentesen használható bármilyen okostelefonon.

– A legjobb az Életmentő szoftverben az, hogy telepítés után egy gombnyomással hívhatjuk a mentőket, sőt ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud beszélni, mert olyan sérülést szenvedett egy baleset során, akkor beszélnie sem kell, ugyanis a program a különböző paramétereket – aktuális helyzetünket és a bevitt adatainkat – SMS-ben továbbítja a központ felé - magyarázta dr. László Eszter.

– A telepítést követően először regisztrálni kell a telefonszámunkat, értelemszerűen. Ezt követően kitölthetjük az adatainkat, amibe a betegségeinket, a szedett gyógyszereinket, és az allergiáinkat is felvihetjük, ami lássuk be, szintén nagyon praktikus.

A számtalan hasznos információ mellett az elsősegélynyújtás opció alatt segít a program, hogy a különböző vészhelyzetekben miként cselekedjünk, valamint az újraélesztéssel kapcsolatos teendőket is bemutatja.

– A program segít, hogy mit tegyünk vérzés, áramütés, eszméletvesztés esetén, sőt, amennyiben kórházra, de akár defibrillátorra lenne szükségünk, az adatbázisából azt is megtudhatjuk, hogy hol található hozzánk legközelebb.

Ma már a legújabb okosórák képesek érzékelni, ha valaki súlyos autó­balesetet szenved az ütközés­észlelés funkciónak hála.

– Az okosórák is adnak egyfajta biztonságérzetet, mivel automatikus segély­hívást indítanak – szintén elküldi a diszpécsernek a tartóz­kodási helyet, és a vész­helyzetben értesítendő személyeknek is jelzi, hogy balesetet szenvedett az óra tulajdonosa.

Ezenfelül van már esésészlelés funkció is, ami főként időskorban jön jól. A bajba jutott személy, ha nagyot esik, a készülék segély­hívást indít, ha mozgás­képtelen állapotba kerül a felhasználója.

Hasonló elven segít az idősebb korosztálynak a gondosóra program, melynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

– A gondosóra program 0–24 órában működik, a diszpécserszolgálatot és a beállított kontaktszemélyeket értesíti. Az idősgondozás területén ez egy rendkívül jól működő dolog, hiszen nagy segítséget jelent azoknak, akik használják az eszközt - főként ha valaki egyedül él, és biztonságot nyújt az idős ember családjának, szeretteinek is, mivel a segítség szó szerint egy gombnyomásra elérhető.

Az idősek gondozásában új távlatokat nyit a gondosóra: bármilyen probléma adódik, elég egy gombot megnyomni, és érkezik is a segítség. Az ország első ilyen eszközét Nyírteleken adta át Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Mokánszki Bélánénak és férjének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában