Hajdan

2023.10.05. 12:50

Tolnában is érezhető volt a földrengés

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád
Szeizmográf készülék illusztráció
Fotó: Mártonfai Dénes

25 ÉVE „szenzációsnak nevezhető bejelentés hangzott el Szekszárdon, a Fidesz-MPP által tartott sajtótájékoztatón, ahol a párt szekszárdi polgármester-jelöltje és több Tolna megyei parlamenti képviselője mellett dr. Balsai István politikai államtitkár is megjelent” – adott tájékoztatást a Tolnai Népújság 1998. október 2-i száma. A bejentés lényege: lesz Duna-híd Szekszárdon. „Mint elhangzott, a hír közlésére maga Orbán Viktor miniszter-elnök adott felhatalmazást.”

25 ÉVE „a későn fekvők és a rosszul alvók Tolna megyében földmozgást észleltek keddről szerdára virradóra éjjel negyed egy és fél egy között” – közölte a Tolnai Népújság 1998. október elsejei száma. „A földrengés epicentruma Belgrádtól 80-100 kilométerre délre volt, ott a földmozdulás amplitúdója elérte a Richter skála szerinti 5,2-es erősséget, Budapesten 4-es fokozatot mértek. A szekszárdiak megfigyelése szerint több helyen mozgott a csillár. Egyik olvasónk szólt, hogy az Arany János utca 6-8. szám alatti társasház lépcsőházának üvegfala megrepedt.”

25 ÉVE a bonyhádi művelődési házban zajló, VIII. Országos Népzenei Találkozóról adott tájékoztatást a Tolnai Népújság 1998. október 3-i száma. A rendezvényen kiváló szakemberek – dr. Olsvai Imre, a zsűri elnöke, Fábián Éva, dr. Halmos Béla, Eredics Gábor és Dévai János – értékelték a fellépők produkcióit. A találkozóval párhuzamosan tartották a Völgységi Szüretet.

Bonyhádon színpompás szüreti felvonulásban is gyönyörködhetett a közönség
Fotó: Ótós Réka

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában