Csökken a termőterület

2023.06.09. 11:32

Idén talán lesz elég alma, most a védekezésre kell figyelni

Nehéz helyzetben fordult rá az idei évre a hazai almaágazat. Noha a tavaly őszi esőkkel véget ért a hosszú ideje tartó aszályos állapot, az ezt követő enyhe és csapadékos tél, valamint a hűvös tavasz idén se kímélte az ültetvényeket. A meleg, párás idő pedig újabb gondokat okoz a növényvédelemben.

Mauthner Ilona

Hozzá kell szoknunk, hogy az alma már nem nagyon lesz olcsóbb, mint a banán

Forrás: MW archív

Évek óta csökken az alma termőterülete hazánkban, míg néhány éve még 25 ezer hektáron termesztették ezt a gyümölcsöt a gazdák, ez tavaly már csak 22,5 ezer hektárt tett ki. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint ez idén már csak 20-21 ezer hektár lesz. Ráadásul a hazai ültetvények java része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség rohamos romlásnak indul. A szakember kiemelte, hogy a jövő év végéig tart az ökotámogatási rendszer, ami még sok korszerűtlen ültetvényt életben tart, de amint ez a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni.

Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában.

Mészáros Aranka portálunknak elmondta, családi gazdálkodásukban a fő profilt az alma és a szőlő jelentik, Kajmádon egy húsz hektáros területen termesztik az almát. Tavaly az aszály, idén inkább a sok eső okoz gondot. Az elmúlt egy hónapban több mint száz milliméternyi csapadék hullott. A permetezéseket nehéz igazítani az időjáráshoz, a napokban például meg kellett ismételni a növényvédelmet, mert eleredt az eső munka közben. Az egyik területen esett, a másikon nem. A lisztharmat okozhat most gondot, felszívódó készítményeket használnak.

Jó termésre számítanak, legkorábban július második felében érik be az első fajtájuk. Mészáros Aranka főként a közvetlen értékesítésben látja a megoldást, elmondása szerint ezzel tudják tartani az árakat. Az biztos, hogy a jövőben sem lesz olcsó az alma.

A hűvös tavasz miatt kevésbé mozogtak a méhek, és nem sikerült úgy a beporzás, mint általában, ezt már egy bátaszéki almatermelő nyilatkozta. A növényvédelemmel kapcsolatban a gazdálkodó arról beszélt, hogy a varasodás és a lisztharmat ellen folyamatosan védekezniük kell, ahogy a molyok és a bimbólikasztó bogár ellen is. Összességében már az 5-6. permetezésnél járnak az étkezési almánál, a tavalyi évhez képest jobb termésre számítanak.

Minden évszakban gyógyszer

Nincs könnyű helyzetben az almaágazat, a gyümölcs termőterülete folyamatosan csökken, az ültetvények elöregedtek és korszerűtlenek, ráadásul a generációváltás is komoly kihívást jelent a termelőknek. Emellett a 2021-es és 2022-es évek során az aszály és a fagyok is komoly károkat okoztak az almaültetvényekben. Ebből kifolyólag a tavalyi almatermés jelentősen elmaradt a várakozásoktól: az előzetesen becsült 300-350 ezer tonnához képest végül csak 280 ezer tonnányi alma termett a hazai gyümölcsösökben, mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. 

Az alma ára sokat változott az elmúlt években. Ugyan van szórás, 380 forinttól 650 forintig kínálják kilóját. Az olcsóbb árat a bevásárlóközpontok akcióinál lehet tapasztalni.

Nemcsak az szól az alma fogyasztása mellett, hogy itthon terem, hanem az is, hogy rendkívül egészséges. Minden évszakban majdhogynem gyógyszerként tekinthetünk rá. Nem véletlenül tartja egy régi közmondásunk, miszerint „napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában értékes táplálék. Húsa nyolc–tizenhárom százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában nyolcvan kalória van, huszonegy gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10–15 milligramm C-vitamint tartalmaz. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!