Méhészet

2024.04.24. 07:00

Idén kevés akácmézre lehet számítani az időjárás miatt

Ilyen évre, mint az idei még nem volt példa: április közepén már javában virágzott a repce, és 20-a környékén már az akácfák is teljes virágzásban voltak. A jó időt a hideg váltotta fel, és még el sem kezdődhetett az akácméz gyűjtése, de máris úgy tűnik, nem sok jóval kecsegteti a méhek gazdáit az időjárás. Hétfőn plusz 2-3 fokot, kedden reggel pedig plusz 6 fokot mutatott a hőmérő a vármegye nagy részén. Plusz 12 fok alatt a méhek ki sem repülnek a kaptáraikból.

Mauthner Ilona

Rudolf József szekszárdi méhész bízik abban, hogy a gyenge repce és akác után legalább a hárs majd több mézet ad

Nem kedvez idén az időjárás a méhészeknek, a rovarok a rossz időben nem gyűjtenek elég nektárt és virágport, eledel nélkül pedig nem tudnak fejlődni a családok.

A kánikulai meleget sarki hideg váltotta

Koller Zoltán tolnai méhész, aki az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének megyei elnöke elmondta, nagyon súlyos a méhészek helyzete. Harmincöt éve méhészkedik, de még hasonlóra sem volt példa, mint az idei. Áprilisban teljes virágzásban volt a repce, ami az ő környékükön már le is virágzott. A kánikulai meleget sarki hideg váltotta fel, éppen akkor, amikor az akác elkezdett nyílni. 

– Nem sok időt kaptak a méhek az akácvirágpor gyűjtésére, de a repce sem sikerült – mondta Koller Zoltán. Pár kiló mézet tudtunk csak gyűjteni repcéből, akácból meg még annyit sem. A kaptárakból a mézet nem is pörgettük ki, mert szükségük van a méheknek rá, azzal táplálkoznak.

– Nagyon bízunk benne, hogy a hideg miatt az akácvirág sem nyílik tovább, még a virág fenn van a fán. Ha végre ismét melegedne az idő, akkor talán lesz majd mit gyűjteni. De ez csak reménykedés, hiába, a remény hal meg utoljára – mondta Koller Zoltán.

Az akácvirág illata csalogató

– A méhek érzik az akácvirág illatát, ami csalogató a számukra, ha éppen kisüt a nap, kirepülnek a kaptáraikból emiatt. És sajnos gyakran látni, ha hirtelen lehűl az idő  – elég egy fekete felhő, mely eltakarja a napot – a rovarok beledermednek az akácvirágba – mondta Nagyernyei Attila szedresi méhész.

Szedresben kedden reggel 4,5 fok volt, a kaptárakban pedig plusz 36 fok. A méhek, hogy fenn tudják tartani ezt a hőmérsékletet megeszik az eddig összegyűjtött mézet. 

– Ez a 41. akác szezonom, de ilyen évre még nem volt példa – mondta Nagyernyei Attila.

Az idei lesz a harmadik leggyengébb év

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt két évben minden idők leggyengébb akácméztermését produkálta az ágazat, úgy tűnik az idei lesz a harmadik katasztrofális év.

A piacokon áruló méhészek visszajelzései alapján a koronavírus járvány első hulláma idején megnőtt az érdeklődés a magyar méz iránt, és emelkedett a mézfogyasztás a lakosság körében, de sajnos ez épp egy olyan évben történt, amikor rendkívül gyenge lett a termés. Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, azzal, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak.

Bross Péter elmondta, hogy csak egy-két hét múlva fogják tudni pontosan megmondani, hogyan sikerült az akác, de az már most látszik, hogy jó termésre biztosan nem lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!