Dél-Dunántúl

2023.01.31. 10:20

Biztató a lehullott csapadék mennyisége

Az elmúlt években, különösen a mögöttünk álló esztendő tavaszi-nyári hónapjaiban emberemlékezet óta nem tapasztalt aszály sújtotta szinte az ország minden részét, így a dél-dunántúli területeket is.

TEOL

Illusztráció: MW

A Duna-Dráva Nemzeti Park hírleveléből kiderül, a Mecsekben korábban állandó vízfolyások, patakok száradtak ki, vagy bővizű források apadtak el. Évszázados kutakból tűnt el a víz, komoly kihívások elé állítva a természetet és embert egyaránt. Azonban a múlt év őszi és téli időszakában kedvezően alakultak a hazai csapadék mennyiségek. 

December végére a sokéves átlagot megközelítették, helyenként azon is túltettek a mért adatok az igazgatóság működési területén. A január folyamán lehullott, ismét jelentős mennyiségű csapadék már látványos változásokat hozott a korábbi időszak elkeserítő állapotaihoz képest. Visszatért az éltető víz a régóta kiszáradt vagy alig csordogáló patakok medrébe, és újra „működnek” a valaha elapadhatatlannak tűnő források. A hírlevélben arra is felhívják a figyelmet, február 2. a vizes élőhelyek világnapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában