tolna megyei gyilkosságok xx.

2018.09.09. 19:21

Öngyilkosságnak álcázták volna vejük megölését

Kvanduk Bence

Pintér Gergely pincehelyi lakost 1893. május 13-án az istállójukban este 9-10 óra között felakasztotta magát, amiről a község elöljárósága a tamási főszolgabírói hivatalt értesítette. A helyszínre Lővvy Mór tamási orvost küldték ki, aki a vizsgálat során azonnal észrevette, hogy a testen erőszak nyomai vannak, ezért a főszolgabírói hivatalnak rögtön jelentést tett. Ezek alapján a tamási kir. járásbíróság vizsgálóbírája, Kiss József a holttest törvényszéki boncolásához Pincehelyre ment, ahol az orvosok megállapították, hogy Pintért először megfojtották, s csak azután akasztották fel. A gyilkosság elkövetésének gyanúja Tamás Ferenc ipára és nejére, Szőke Hedvigre irányult, akiket a vizsgálóbíró le is tartóztatott, és őket a nyomozásnál segédkező ozorai csendőrökkel Tamásiba kísértette, ahol a vizsgálat folyt.

Az ügy végső ítéletét 1894. január 9-én hozták meg. Időközben Tamás Ferenc saját bírája volt, és a fogházban öngyilkosságot követett el, így csak Tamás Ferencné és özv. Pintér Gergelyné ellen tartották meg a végtárgyalást. A nyomozás során bebizonyosodott, a gyilkosságot Tamás Ferenc és neje követték el a velük közös háztartásban élő vejükön, Pintér Gergelyen.

A bűnösök eleinte tagadták a gyilkosság elkövetését, később azonban önként ismerték be a vizsgáló bíró előtt, hogy előre megfontolt közös elhatározással fojtották meg, és tettük palástolására őt a gyilkosság után a gerendára felkötötték. Azt azonban tagadták, hogy a gyilkosságban a meggyilkolt neje is részt vett volna. A gyilkosságot azért követték el, mert Pintérrel folyamatosan ellenséges viszonyban éltek, és lányuk is boldogtalan volt vele. Ők voltak azok, akik lányukat a Pintérrel való házasságra erőltették.

Pintért a végzetes napon Tamás és neje szobájukba csalták, és ott a már előkészített ruhaszárító kötelet Pintér nyakára hurkolták, és megfojtották. Számos terhelő körülmény és bizonyíték kétségtelenné tette, hogy a gyilkosság valóban így történt.

A törvényszék ezek alapján Tamás Ferencnét gyilkosság büntette miatt életfogytig tartó fegyházra ítélte, valamint özv. Pintórnét a bűnrészesség vádja alól felmentette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában