Keresik az okokat

2019.10.17. 20:00

Az épületek megmentésén fáradoznak a szakemberek

Egy héttel a szekszárdi gázrobbanás után Ács Rezső polgármester és dr. Balázs Gábor, a katasztrófavédelem megyei igazgatója ismét a szerencsétlenség helyszínén tartott sajtótájékoztatót. Összefoglalták az elmúlt napok történéseit, és beszámoltak a fejleményekről. Korcsmár István, az Alisca Bau vezérigazgatója a műszaki megoldásokat ismertette.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

– Az Alisca Bau Zrt. bonyhádi telephelyén a sajtótájékoztatóval egy időben a műszaki szakemberek éppen kipróbálják azt a technológiát, amelyet az épület megmentése során alkalmazni fognak – kezdte mondandóját ma délután Ács Rezső polgármester a Herman Ottó utca 3. előtt, ahol múlt héten szerdán a gázrobbanás történt. Az eseményeket összefoglalva elmondta, hogy még aznap összeállt egy válságstáb többek között a katasztrófavédelem és a rendőrség bevonásával. Kiemelte: az önkormányzat kötelessége, hogy gondoskodjon az otthon nélkül maradtak elhelyezéséről. Erre jelenleg tizenhárom lakás áll rendelkezésre, eddig öt család jelezte, hogy igénybe vennék ezek valamelyikét, és hárman már be is költöztek.

A műszaki szakemberek folyamatosan a megoldáson dolgoznak. – Két dolgot kértem: emberi élet nem lehet veszélyben, és ha lehet, mentsük meg az épületet – hangsúlyozta Ács Rezső. Hétvégén országos szaktekintélyek tartottak bejárást a helyszínen, hétfőn további egyeztetések voltak és este a lakókat is tájékoztatták a fejleményekről.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy rendőrséggel együttműködve zajlik a tűzvizsgálati eljárás, amely kideríti a robbanás okát. Elsődlegesen adatgyűjtést végeznek és meghallgatják a tanúkat.

– Megfeszített munkát végeznek a statikusok és a műszaki szakemberek – mondta Korcsmár István, a robbanással érintett épületek helyreállítását vállaló Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója. A rájuk váró feladatot részletezve elmondta, hogy az első három szint főfalait megtámasztják, majd – szó szerint – partvis módszerrel megtisztítanak egy 2x3 méteres sávot az épület két végén elhelyezett nehéz állványzat alól. Ezt követi a műanyaghabos alátámasztás kivitelezése, majd a roncsolt szobából a törmelék eltávolítása, és a következő szinten ugyanez a munkafolyamat.

Ezt követően kezdődhet el föntről lefelé haladva a födémek visszabontása kézi erővel, és a befújt műanyag alátámasztók eltávolítása. A főfalakkal párhuzamosan pedig húsz centis vasbeton támfal épül. Szintenként erre kerül egy-egy öntött beton födém.

– Bonyolult, nehéz és veszélyes munka lesz ez, nem tudni, még mivel szembesülünk, ezért azt sem, meddig fog tartani. Egy biztos, hétfőn kezdünk – tette hozzá Korcsmár István. A terveket Péri Gábor statikus készítette, a komplex megvalósítást az ő cégével közösen végzi az Alsica Bau.

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Ács Rezső, Korcsmár István és dr. Balázs Gábor a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában