elismerés

2021.05.28. 07:00

Újra nyit a megyei, minősített könyvtár

Minősített Könyvtár címmel honorálta tavaly év elején az Illyés Gyula Megyei Könyvtár tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója elmondta lapunknak, büszkék arra, hogy Minősített Könyvtár címet kaptak, mellyel elismerték az áldozatos szakmai tevékenységüket. Ez arra kötelezi az intézményt, illetve munkatársait, hogy folytassák a megkezdett utat.

A minősítéssel rendelkező hazai könyvtárak számára megnyílt egy úgynevezett arculatfejlesztési pályázat. Ennek célja a minőségirányítás folyamatában eredményeket elért könyvtárak új arculatának, szolgáltatásainak, innovatív eredményeinek, intézményi imázsának erősítését szolgáló projektek megvalósítása.

– Ehhez kapcsolódva számos olyan feladatot valósítottunk meg, melyre egyébként nem lett volna anyagi fedezetünk – folytatta. – Például lecseréltük a belső irányító táblákat, szórólapokat, könyvtári ismertetőket gyártottunk és honlapfejlesztést is végeztünk. Ez utóbbi tevékenység eredményeként portálunk biztonságosabbá vált. Ezzel együtt útjára indíthattuk azt a projektet, melynek befejező szakaszában intézményünk sikerrel pályázhat az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) Zöld Könyvtár díjára. Honlapunkat ezért kibővítettük egy Zöld Könyvtári oldallal is A környezettudatosság jegyeit magán viselő tartalom széles körű, az olvasó találkozhat itt öko tematikájú könyvekkel, rendezvényekkel és programajánlókkal.

Antikváriumban válogathatnak a gyűjtők

A könyvtár kialakított egy olyan webshopot is, mely ugyancsak új lehetőségeket tár az érdeklődők elé. Az intézmény udvarán található a régi Mattioni-ház, mint könyves bázis. Az itteni antikvár tevékenységnek a manapság mind gyakrabban megszűnő családi könyvtárak befogadása adna tartós utánpótlást.

– Átlagos házi könyvtárakról van szó, de azért találhatunk érdekességeket ezen állományokban – húzta alá Liebhauser János. – Intézményünk örömmel vállalja a gondozást és gondoskodást, valamint a kötetek árusítását.

A járvány időszakában az intézmény végrehajtotta a 12 évente kötelező átfogó, valamennyi dokumentumot érintő állomány revíziót. Megvalósult az a naprakész statisztikai állapot, melynek birtokában zökkenőmentesen valósítható meg a majdani átköltözés az új épületbe. Ez ugyan a jövő ígérete, addig is a jelenlegi helyszínen kell megfelelni a szakszerűség követelményének. Június elsejétől a megyei könyvtár ismét kinyitja kapuját és már minden szolgáltatása várja valamennyi olvasóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában