Előadás

2022.04.25. 20:00

Férfiakkal telt meg a Vármegyeháza

Férfiak töltötték meg múlt pénteken este Szekszárdon a Vármegyeháza dísztermének széksorait. Felföldi László pécsi megyéspüspök invitálására jöttek, hallgatni mindennapjainkról szóló előadásokat, beszélgetni arról, hogyan lehetne jobbá, szebbé tenni életünket.

Szepesi László

A szerző felvétele.

A püspök tavaly októberben kezdeményezett Férfitalálkozók címmel egy beszélgetés-sorozatot, hogy az év során négy-négy alkalommal találkozzanak az egyházmegye hét városában: Pécsett, Mohácson, Szekszárdon, Pakson, Tamásiban, Dombóváron és Szigetváron. 

– Az egyház pasztorális, lelkipásztori életének legfontosabb része az a családpasztoráció, hiszen a család mindennek az alapja, a lényege, így az értelme és a célja is. Ebben pedig nagyon fontos kulcsszerepe van a férfiaknak. Ám ez a világ, amelybe jutottunk, elbizonytalanította a férfiak szerepét, életét, lelkét, szívét. 

Ezért jobban össze kell fogni, el kell kezdenünk együtt gondolkodni – fogalmazta meg a beszélgetések célját Felföldi László, az egyházmegye főpásztora. A férfiak a történelem folyamán mindig csapatjátékosok voltak, akár vadásztak, akár háborúztak, akár építkeztek, mindig csapatban tették azt. Ezért most az alapokhoz kell visszatérni, de nem elvont gondolkodással, elméletekkel, hanem, hogy legyünk együtt, lássuk egymást, és tanuljunk egymástól.

A találkozók négy témát öleltek fel, a férfi mivoltot, a férfi sorsot, a férfi munkát és a férfi jellemet. Ezek érintették a test és a lélek kapcsolatát, a fiúk nevelését, a családfői szerepet, a szenvedély és erő lényegét, a magányt és a barátságot, az egészség és betegség, a lelkiségi élet kérdéseit. 

A találkozón, amely Szekszárdon zárása volt az évnek, a férfi jellemről volt szó. Ezen elsőként Petkó Tamás szekszárdi plébános a megbocsátásról és az irgalomról beszélt, majd Várda Ferenc hitoktató, kórházi lelkigondozó, aki bő tíz éve foglalkozik párterápiával, a spiritualitásról, az Istennel való bensőséges, személyes kapcsolatról, a hit lényegéről szólt, s mint a férfi jellem témakörét járta körbe keresztény hitünk értékei mentén. 

Ezt a témát folytatva a találkozót megkoronázta az egyházmegye főpásztorának, Felföldi László püspöknek közvetlen hangú előadása a családról, az irgalmas szeretetről, a szolgálatról, megértésről, segítésről. 

A most futó sorozat után ősztől új témákkal folytatódnak a férfitalálkozók. Bővebb információért kattintson! 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában