Negyven éve csöngettek be először

2023.09.22. 07:00

Iskolatörténeti fal őrzi a díjazott diákok nevét

Múltidéző, rendhagyó programokban bővelkedett a hét a szekszárdi Baka István Általános Iskolában, ahol negyven éve, 1983-ban csöngettek be először.

Révészné Hanol Erzsébet

Negyven éve, 1983-ban csöngettek be először.

Fotó: Makovics Kornél

Negyven éve volt az első tanévnyitó a Szekszárdi Baka István Általános Iskolában, akkori nevén ötös iskolában, a hetet pedig ennek a jubileumnak szentelték. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb mozzanata csütörtökön volt, amikor iskolatörténeti falat avattak.

A szőlőfürtöt mintázó alkotáson Rács Róbert keramikus jóvoltából egy-egy szőlőszemen olvasható azon diákok neve, akik az iskola alapítványa által húsz éve létrehozott díjak valamelyikét kiérdemelték az évek során. Az átadót gálaműsor követte, amelyre meghívást kaptak az egykori kollégák, a nyugdíjas pedagógusok is. A megjelenteket Pál Tibor igazgató mellett Gyurkovics János alpolgármester és Gerzsei Péter tankerület-vezető köszöntötte.

De az egész hét bővelkedett a múltidéző, rendhagyó programokban. Hétfőn az alsó tagozatosok flashmobját a felsősök képvadászata követte, természetesen mindkét esetben a negyvenes szám bűvöletében. Mi több, a tanórák is csupán negyven percesek voltak aznap. A kedd a retró jegyében telt, bár a telefonhasználat kivételesen mégis megengedett volt a gyerekeknek.

Jó oka volt a tanároknak erre az engedékenységre, ugyanis bőven volt mit fotózni az iskola falain kívül és belül is. Szülői segítséggel a nyolcvanas években népszerű autók sorakoztak fel az udvaron. Volt például Trabant, Zsiguli és Dacia, de a hazai utakon ritkaságnak számító Cadillac is, illetve egy 1938-as Adler. Az egyik tanterem pedig múzeummá vált erre a hétre, és többek között az első számítógépek egyikét, telefonközpontot, rádiót, walkment, triciklit és még egy lábbal hajtós Moszkvicsot is kiállítottak ott.

Mindemellett az iskola névadójáról is megemlékeztek. Halálának 28. évfordulóján koszorút helyeztek el Baka István sírjánál. Életével és munkásságával kapcsolatban szerdán vetélkedőt szerveztek a negyedik évfolyamosok számára, míg a felső tagozatosok rendhagyó irodalomórán vehettek részt Kovács Gábor vezetésével.

A péntek is sok élményt tartogat. A tanórák mindössze húsz percesek lesznek, a szünetek viszont negyven percig tartanak. Ezt kihasználva a szekszárdi sportegyesületek tartanak bemutatót a diákság számára, akik találkozhatnak a KSC kosárlabda csapatának tagjaival, de lesz lehetőség egyebek mellett focira, zumbára és taekwondora is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában