Hajdan

2023.11.18. 12:16

A tolvajokra zárta az ajtót az éber őr

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

130 ÉVE „több emberélet forgott veszélyben a Gemencz alatti Duna részén, hol Rikker Márton molnár mester túlterhelt malma süllyedt el” – tudósított az esetről a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 19-i száma. „A malomban a tulajdonos két fia és a segéd voltak, kik csak nagy erőfeszítéssel tudták életüket megmenteni; mert a malom rohamosan merült alá a Duna fenekére. A jenlevők fel sem ölthették felső ruháikat s ingben, gatyában másztak a malom tetőzetére, hol egy ideig átázva fenntartották magukat. Kétségbeejtő segélykiáltásaikat a védtöltésen dolgozó munkások azonban nem hallották, mivel már aludtak kunyhójukban; de hallotta Sztruhák József és társai, kiknek malmuk a szomszédban volt, azonban ezek – úgy látszik – kenyéririgységből nem siettek a nagy veszélyben forgók megmentésére. Végre is a szerencsétlenek úszással mentették meg életüket; de miud a három a kiállott ijedség és meghűlés következtében életveszélyesen megbetegedett.”

130 ÉVE az éber magtárőr történetét írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 19-i száma. „Br. Schoszberger Zsigmond felső-ireghi földbirtokos magtárába a napokban hírhedt tolvajok álkulccsal behatoltak, hogy a magtárt alaposan megdézsmálják. Horváth Mátyás éber magtárőr azonban a tettesekre rálesett és midőn a tolvajok a magtárban már bent voltak, az ajtót kívülről rájuk zárta. Ezután fellármázta a cselédséget, de a gonosztevők ezalatt kifeszitették a magtár egyik szelelő rostélyát és azon megmenekülni óhajtottak. A magtárőr a cselédséggel együtt üldözőbe vette a tetteseket, kik közül Berta Jánost sikerült is elfogniok, ki azonban ellenszegülés közben annyira megsérült, hogy a szegzárdi közkórházba kellett szállítani.” 

130 ÉVE „Vakmerő támadás” címmel számolt be egy bűncselekményről a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 19-i száma. „A napokban szegzárdi suhanczok állítottak be Zahratka István szegzárdi hentes-üzletébe, hol több kolbászt, húst és szalonnát vásároltak s midőn fizetésre került a sor, a vakmerő suhanczok szembeszálltak a gazdával és ütlegelni kezdették. A lármára azonban az üzletbe siettek a házbeliek, mire a gaz firmák kereket oldottak.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában