Teol.hu videó

2023.11.10. 17:30

Egy jó szakma jó esélyeket jelent a munkaerő-piacon (videó)

Szekszárdon zárult a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Pályaválasztási Roadshow-ja. Az elmúlt hetekben a vármegye hat településén élményszerűen keltették fel a továbbtanulás előtt álló diákok érdeklődését az egyes szakmák iránt. Az eseményről videót is készítettünk.

Révészné Hanol Erzsébet

Folyamatosan érkeztek a továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákok a szakképzési centrum rendezvényére (Fotó: Makovics Kornél)

Bár nem volt piaci nap, mégis valóságos forgatag alakult ki pénteken a szekszárdi piactéren. Igaz, az időjárás okozta kényszerűségből, az eső miatt lett a Garay tér helyett a fedett létesítmény a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Pályaválasztási Roadshowjának záró helyszíne, ez nem szegte a résztvevők kedvét. Folyamatosan érkeztek a továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákok, nemcsak a vármegyeszékhelyről, hanem a környező településekről is.

Az elmúlt hetekben a szakképzési centrum tanárai és diákjai sorra járták azokat a településeket, amelyeken a szakképzési centrumnak intézménye működik, hogy élményszerűen keltsék fel a gyerekek érdeklődését egy-egy szakma iránt, illetve hogy lehetőséget teremtsenek arra, hogy kipróbálhassák azok egy-egy szakmai fogását. Az egyes helyszíneken mindig az ott működő iskola kínálata volt a középpontban. Szekszárd esetében ez három intézményt jelentett, hiszen az Ady Endre Technikum, a Bezerédj István Technikum és a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum is az eddigieknél bővebb palettával képviseltette magát. A vendéglátósok például amellett, hogy különböző cukrásztermékeket kínáltak, forró teával is várták az érdeklődőket, amely különösen jól esett a hűvös időben. Szomszédságukban az Ady standja igazán eklektikus képet mutatott, hiszen többek között felsorakoztatták a rendészeti képzés során megismerhető eszközöket, mellettük pedig a fodrász tanulók által használt próbababa-fejek jelezték, hogy igen sokrétű az iskola kínálata.

Juhász Gábor, az Ady Endre Technikum igazgatója a Teol.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb rendezvénysorozata ez a roadshow. A különböző állomásokon egyrészt ismertették az iskolák kínálatát, illetve a gyerekek tapasztalatot szerezhettek arról, mire is számíthatnak, ha valamely szakma mellett döntenek. Az igazgató hozzátette, hogy nem kell mindenkinek a szakképzést választania, az azonban tény, hogy egy jó szakma birtokában jó esélyekkel indul egy fiatal a munkaerő-piacon, amellyel aztán megélhetést biztosíthat magának.

Jövő héttől nyílt napokon nyújtanak betekintést működésükbe és kínálatukba a szakképzési centrum tagintézményei. Lehetőség nyílik többek között interaktív szakmabemutatókra, óralátogatásokra, a tanműhelyek megtekintésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában