Hajdan

2024.02.20. 08:00

Gyilkosság keltett nagy felháborodást Bölcskén

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE Szerencsés nyerő címmel ismertette a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 18-i száma Halász Lajos történetét. „A bonyhádi kereskedő, ki passzióval rakja a kis lutrit s már többször nyert is; a legutóbbi húzás alkalmával ismét kedvezett neki Fortuna istenasszony, amennyiben a bécsi kis lutrin 7, 21 és 51 számokkal ternót csinált s 260 frtot nyert. A számokat Mehrwert Ferencz szegzárdi nagykereskedő lottó-gyűjtőjében tette meg, hol a nyereség hírére valósággal özönlöttek a nyerni vágyók, nemcsak helyből, hanem a vidékről is, különösen igen sokan Zombáról.

130 ÉVE  „Nagy felháborodást keltett Bölcskén egy gyilkossági eset, mely egy csattanós pofonnak lett szomorú következménye” – írta meg a tragikus esetet a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 18-i száma. „A szerencsétlen áldozat neve Klárik György bölcskei lakos, kinek életét Madár András, Ujváry István és Kiss Ferencz bölcskei legények oltották ki vadállati kegyetlenséggel. A gyilkosságot folyó hó 5-én esti 7-8 óra között követték el a hegy-háti utczában, Weisz Mór kereskedő boltja előtt. Klárik György az említett este Tóbiás István, Monos György és Vargha István jó barátjaival ment haza, midőn Weisz boltja elé értek, egyszerre valaki a sötétben elkiáltotta: „ez az“! Mire a fent említett három legény Kláriknak esett és hatalmas botokkal oly erős ütéseket mértek a fejére, hogy egy jajszó után összeesett és rögtön meghalt. A vérengző gyilkosok azonban még ekkor sem hagytak fel az ütlegekkel, hanem vadállati dühvel szétverték az áldozat koponyáját.”

130 ÉVE „egy rabló banda” viselt dolgait részletezte a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 18-i száma. „Kónya Róza szolgáló Wurm Albert dombóvári búza kereskedőtől elment Egyházbérre a régi szeretőjéhez, Széll Andráshoz és figyelmeztette arra, hogy a gazdájánál sok a pénz, lehetne valamit tenni. Erre Széll, apjával, Pandur Györggyel, és feleségeikkel Dombóvárra mentek, felásták a búza kereskedő házának falait s behatoltak a szobába, ahol a pénz volt. 3500 frt készpénzt s 1500 frt értékű különböző papírokat elraboltak és egymás közt felosztották. A rabolt pénzen a czinkostársak földeket vásároltak s olyan szelíden éltek, mintha ők volnának a föld legbecsületesebb emberei. A csendőrség az első percztől kezdve Kónya Róza szolgálóra gyanakodott s folytonosan szemmel tartotta. Buday Gyula szegzárdi csendőrhadnagynak a napokban sikerült az egész bandát kézrekeríteni. Pandur ijedtében öngyilkosságot kísérlett meg és eddig nem volt kihallgatható.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában