Egyetlen elmaradt rendelés is lesújtó a betegeknek

2024.02.24. 20:00

Óriási gond a településeknek a háziorvoshiány

Háziorvoshiányra, és rövid ideig tartó rendelési időre panaszkodnak több vármegyei település lakói az idei évben is. Sümegi Gábor, Ozora polgármestere portálunknak elmondta, hogy múlt év nyarán ment nyugdíjba a háziorvosuk, azóta településükön hetente csak kétszer, három és két órában van rendelési idő.

Brunner Mónika

Tolna vármegyében is meg akarják oldani a háziorvos hiányt (Illusztráció: Shutterstock)

Számos Tolna vármegyei település küszködik háziorvos hiányával. Már egyetlen elmaradt háziorvosi rendelés is mélyen lesújtja az adott település lakosait. 

Nyugdíjba ment a háziorvos 

Sümegi Gábor, Ozora polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy múlt év nyarán ment nyugdíjba településük háziorvosa, aki tíz éven át látta el teendőit. Ozora orvosi lakást is biztosított a számára. A nyugdíjba vonulása óta egy kaposvári cég vállalta, hogy hetente két alkalommal, hétfőn és csütörtökön, napi három, illetve két órában biztosítja a háziorvosi rendelést Ozorán. 

Egészségügyi problémák miatt maradt el a rendelés 

Legutóbb egészségügyi problémák miatt nem tudott menni a háziorvos a meghatározott időben, és ez több ozorai lakost lesújtott. 

– Túlterheltek a háziorvosok. Örülünk, hogy egyáltalán van háziorvosunk, egy szakmailag kitűnő orvos. Szerencse, hogy elvállalta a háziorvosi teendőket Ozorán is, rengeteg más elkötelezettsége mellett – mondta portálunknak Sümegi Gábor, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint országos probléma, hogy szinte lehetetlen háziorvost találni a településeknek. 

Ozora is biztosít lakást a háziorvosnak 

Tudomásuk szerint több Tolna vármegyei településen is probléma ez, például Tamásiban két háziorvost szeretnének felvenni. Simontornyán is, ahol tíz évig az Ozorán praktizáló háziorvos rendelt. Folyamatosan keresnek háziorvost, mert azóta sem sikerült a távozó orvos helyét betölteni. 

– Amikor 2022-ben polgármester lettem, azzal szembesültem, hogy esélytelen háziorvost találni, aki ideköltözik Ozorára, és valódi rendelési időben látja el a feladatát. De nem adjuk fel, továbbra is próbálkozunk, és biztosítjuk a lakást annak a háziorvosnak, aki a településünket választja – tette hozzá. 

Múlt évben is panaszkodtak a háziorvos hiányra 

A Tolnai Népújság múlt év februárjában is beszámolt arról, hogy kevés a háziorvos Magyarországon és köztük is egyre több az idős doktor. Az átlagéletkor ebben a szakmában ötvenkilenc év. Múlt évben Tolna vármegyében száztizenkilenc praxis volt, ebből kilencvenhét betöltött, mind a hat kistérségben volt háziorvoshiány. Akkor huszonkét körzetben helyettesítéssel oldották meg a betegellátást. 

Nagydorogon orvosi lakást kapott a háziorvos 

A múlt év májusában számoltunk be arról, hogy gyönyörű házat kapott Nagydorog és Bikács települések háziorvosa néhányszor tíz lépésnyire az orvosi rendelőtől, amelyet hivatalos ünnepségen adtak át a számára. Borbélyné Töttösi Ágnes, Nagydorog polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a háziorvosi praxis évek óta betöltetlen volt, és köszönetet mondott azért, hogy lakhatást tudnak biztosítani a háziorvosnak. Süli János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a vidéknek tartoznak azzal, hogy elkezdik a felzárkóztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában