Szekszárdi uszoda: jövő nyár végére fejeződik be a beruházás (videóval)

Már biztosra vehető a Szekszárdon épülő uszoda elkészültének időpontja: pénteken délután a helyszínre érkezett több tucat szakember, hogy sor kerüljön az ÉSZ által évekkel ezelőtt megakasztott beruházás munkaterületének újbóli átadására. A helyszínen Nyul Zoltán helyettes államtitkár azt mondta, 2024 május 24-től számított 480 napon belül el kell készülnie az uszodának.

Bencze Péter

Jövő nyáron vehetik birtokba a szekszárdiak az új uszodát (Fotó: Makovics Kornél)

Nem volt könnyű menet, de úgy tűnik végül sikerül: Szekszárdnak ismét lesz uszodája. Ezt az állam garantálja. Az első csobbanásig ugyan még 480 napot várni kell, de a szekszárdi uszoda végre látható távolságra került.

Jövő nyár végén lesz szekszárdi uszoda

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a helyszínen most azt mondta, jövő nyár végére, ősz elejére készül el az uszoda, mintegy 3,2 milliárd forintos állami ráfordítással. A szakpolitikus arról is beszélt, különösen nagy gondot fordítanak majd az energiahatékonyságra, hiszen a későbbi üzemeltetés csak így lehet gazdaságos. 

A két medencével ellátott létesítményben a kiszolgáló helyiségek mellett szauna és a teljes gépészet kialakítására is sor került.

Máté Péter, a közgyűlés Pénzügyi Bizottságának elnöke, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje azt mondta, nagyon várta már ezt a pillanatot, és bízik abban, hogy a most 60 százalékos készültségnél járó épületegyüttest akár már a határidő vége előtt használatba vehetik a szekszárdiak. 

Máté Péter azt is kiemelte, a most megbízott vállalkozások komoly referenciákkal rendelkeznek a hasonló beruházások terén, így biztosak lehetünk abban, hogy minőségi munkát végeznek.

Gyurkovics János alpolgármester is arról beszélt, bízik abban, hogy a szekszárdiak minél előbb birtokba vehetik az új uszodát.

Az Éljen Szekszárd évekig akadályozta az építkezést

Az uszoda beruházással kapcsolatban azóta áskálódott az Éljen Szekszárd, mióta 2019-ben bejutottak a közgyűlésbe. Bomba Gábor 2020-ban látványosnak szánt „sajtótájékoztatót” hívott össze a Szekszárdi Rendőrkapitányság épülete előtt, hogy közölje: feljelentést tesz. Sem akkor, sem később nem tudta megmondani, pontosan ki ellen és miért. A performansz viszont ahhoz éppen elég volt, hogy az építkezés hónapokra leálljon, mivel a hatóságnak bizonyítékokat kellett begyűjteniük a területről, amihez így nem nyúlhattak a szakemberek. A nyomozást végül lezárták, mivel nem találtak bizonyítékokat Bomba Gábor állításaira.

Ezt követően Malomsoki Krisztián, az ÉSZ által Szekszárdi Sportközpont élére kinevezett ügyvezető egyszerűen nem volt hajlandó a vállalkozó elvégzett  részfeladatait kifizetni, miközben a műszaki ellenőrök leigazolták azokat. A munka emiatt ismét hónapokig állt. 

A helyesírási és érvelési hibáktól hemzsegő önéletrajzzal ügyvezetővé lett, a saját barátaival a város pénzén csúszdapartikat szervező ÉSZ-es ügyvezetőt végül 2021-ben hívták vissza tisztségéből. Addigra már csak egy torzót hagyott maga után.

Idöközben Bomba Gábor és az Éljen Szekszárd még független műszaki ellenőrt is megbízott a város pénzén a vizsgálattal, csakhogy a szakértő szakvéleménye is azt mondta ki, hogy a beruházás körül nem voltak jelentős problémák, csupán időbeli csúszás.

Aztán 2022-t írtunk, és Bombáék miatt még mindig állt a beruházás. Végül a közgyűlés megszavazta, hogy az építkezést átvegye az állam. Bencze Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában