pte-kpvk

2017.07.27. 18:37

Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra

A hagyományos szakok mellett ebben az évben indul a szőlész-borász képzés gyakorlati változata. Megkezdődik a mérnökképzés.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mohai Balázs (MTI)

Ahogy azt korábban megírtuk, szerda este Budapesten kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karára a legmagasabb pontszám a német nyelvű nemzetiségi óvodapedagógus szakra kellett (428).

Kiderült, idén kevesebb lesz a felvett hallgatók létszáma a karon, ami döntően azzal magyarázható, hogy már csak bizonyos gyakorlati jellegű, természettudományi és műszaki képzések esetében lehet felsőfokú szakképzést indítani. A társadalomtudomány területén ez a lehetőség megszűnt. Szekszárdon, az intézmény jellegénél fogva, sok ilyen képzés volt, mondta prof. dr. Horváth Béla, a PTE szekszárdi karának dékánja. Az új szakok a kiesést egyenlőre nem tudják pótolni. A kar pécsi és szekszárdi telephelyén összesen körülbelül 350-360 új hallgatóra számítanak, ami mintegy 40 fővel kevesebb az előző tanévben felvetteknél.

„A hagyományos szakok, a tanító, az óvodapedagógus, valamint a csecsemő- és kisgyermekgondozó hozták a várt jelentkezési számot. A minisztérium engedélyezte kvótát sikerült maximálisan teljesíteni, bár nem túl magas felvételi pontszámmal”

– tette hozzá a dékán.

  • a szociális munka szak levelező formában indul az új tanévben
  • új szak lesz a közösségszervezés, de csak a pécsi képzési központban.
  • Szekszárdon az emberi erőforrás-fejlesztés szak indul, amely korábban csak Pécsett volt
  • az elmúlt évben kezdődött a szőlész-borász mérnökképzés, amelyre az idén is megfelelő számban jelentkeztek hallgatók.
  • változatlanul nagy az érdeklődés a turizmus-vendéglátás felsőfokú szakképzés szak iránt, amely a következő tanévben is Szekszárdon lesz, a maximális 20 fővel
  • A levelezőn kicsit kevesebben, a nappalin többen tanulnak a következő tanévben. Nagyon örvendetes, mondta dr. Horváth Béla, hogy a teljesen új szakként indított szőlész-borász felsőfokú szakképzésre mind levelezőn, mind pedig nappalin volt jelentkező.

    Általános tapasztalat, hogy csökkent az érdeklődés a társadalomtudományi mesterképzés iránt, ezért

  • nem indul az informatikus-könyvtáros, andragógia szak.
  • Az idegen nyelvű képzés keretében

  • a nemzetiségi óvodapedagógus szakra 18,
  • a tanítóra pedig négy hallgatót vesznek fel
  • körülbelül 30 résztvevővel angol nyelvű képzés indul emberi erőforrás tanácsadó szakon, külföldiek számára, Pécsett
  • A fejlesztések keretében elindítják a műszaki képzést, de nem saját jogon, hanem a műszaki és informatikai kar akkreditációjára építve. Ennek jegyében az első évben rendszertechnikai specializáció indul Szekszárdon.

    Mindezek feltétele az is, hogy a Modern Városok Program keretében elkészüljenek a beruházások, amelyek a közbeszerzés lassúsága miatt késésben vannak. Sajnos azonban a tanévkezdésre nem készülnek el az ehhez, illetve a szőlész-borász képzéshez szükséges laboratóriumok. Oktatásszervezéssel azonban áthidalják ezek hiányát.

    Mint ismeretes, ebben az évben ünnepli az egyetem fennállásának 650., a szekszárdi kar pedig az alapításának 40. évfordulóját. Szeptember negyedikén, hétfőn az ünnepi tanévnyitón indítják a kar jubileumi programját, amelynek keretében 14-én például nagy nemzetközi borászati konferenciát rendeznek a karon 11 külföldi – francia, olasz, német lengyel – professzor, valamint neves borászok közreműködésével.

    Több mint százezer jelentkező

    Tegnap este nyilvánosságra hozták a 2017-es felvételi ponthatárokat. Az idén összesen 106 ezer jelentkező izgulhat, sikerült-e elegendő pontot összegyűjtenie, hogy szeptembertől ott kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait, ahova a legjobban szeretett volna bekerülni. Az oktatási szakértő szerint azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem kerülnek be a vágyott szakra, hiszen a gyakorlatorientált, rugalmas időbeosztásban végezhető OKJ-s képzések kiváló B tervet jelenthetnek a számukra. A jelentkezők 15 százaléka egyetlen képzést, 17 százalékuk két képzést, 39 százalékuk pedig három képzést jelölt meg. Négy vagy ennél több képzést 29 százalékuk jelölt meg. Mintegy kétharmad alapképzést írt be első helyként.

    Borítókép: Budapesten és több nagyvárosban Pont Ott Parti 2017 rendezvényen örülhettek a leendő hallgatók a ponthatároknak Fotós: Varga György (MTI)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában