kirándulás

2018.04.07. 11:30

A Zsolnay-negyed olyan, akár egy mesevilág

Pályázati pénzből utaztak el, és megtekintették Pécs látványosságát a szakályi nyugdíjasok.

Balázs László

A Szakályi Nyugdíjas Egyesület a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe szervezett kirándulást – mondta Feuerbach Szabolcs, a művelődési ház igazgatója.

Március 22-én többek között idegenvezetéssel megtekintették a Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítást. A Rózsaszín Zsolnay tárlat szinte minden darabja egykori pécsi családok otthonaiban töltött be hasznos szerepet a konyhától a fürdőszobáig: tárlatvezető mesélte el a rózsaszín Zsolnay-tárgyak érdekes történeteit. A csoport tagjai emellett megtekintettek olyan kiállításokat is, amelyek a jegycsomag részét képezték, ilyen volt például kesztyűmanufaktúra és az M 21 galéria. A szépkorúak sétálgattak a negyed területén, felfedezték a Boltok utcáján található üzletek (Signo Galéria, Csokoláda csokibolt, Nosztalgia Cukorka Manufaktúra) sokszínű kínálatát.

Bejárták a kulturális negyedet Fotó: beküldött kép

Az USA-ban élő dr. Gyugyi László műgyűjtő közel hétszáz kerámiatárgyból álló gyűjteménye páratlan értéket képvisel. A tárgyak méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villában találták meg. A szakályi nyugdíjasok zárásként felkeresték a Zsolnay-család nyughelyét, a gyár melletti dombon eredeti pompájában megtekinthető mauzóleumot. A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozin szarkofággal, harminckét koporsófülkével.

Hazafelé megálltak Zengővárkonyban, ahol megnézték hazánk első és Európában is ritkaságnak számító, csak díszített tojásokat bemutató állandó kiállítását, a Míves Tojás Múzeumot. Feuerbach Szabolcs közölte, az egész napos programot sikeres pályázatból valósították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában