versmondás

2019.10.30. 14:00

Egy kicsi lány nagy sikert ért el az országos seregszemlén

Kiemelkedően szerepelt hat diák Tolna megyéből a 19. alkalommal megrendezett Kaleidoszkóp Versfesztiválon. Egy kilenc éves kislány, Wéber Aliz megnyerte a junior kategória első helyét, ami az előadóművészet egyik csúcsa még a profik körében is.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Kiemelkedően szerepelt hat diák Tolna megyéből a 19. alkalommal megrendezett Kaleidoszkóp Versfesztiválon. Egy kilencéves kislány, Wéber Aliz megnyerte a junior kategória első helyét. Bertáné Hargitai Margaréta, a szekszárdi Szent József Iskolaközpont pedagógusa volt a diákok egyik felkészítője, segítője, aki kérdésünkre elmondta, a határon túlról is érkeztek versenyzők Vácra, ahol a versfesztivál volt. Tolna megyéből öt diák jelentkezett, ketten középiskolások, így Csizmazia Dóra a szekszárdi I. Béla, valamint Sándor Zsigmond, aki a Garay gimnázium tanulója. Három diák pedig a katolikus általános iskola tanulója, így Berta Léna Gréta és Wéber Aliz, akik alsó tagozatosok, Nagy Eszter Anna pedig már a felsőbe jár.

A Kaleidoszkóp Versfesztivál a Magyar Versmondók Egyesületének pódiumművészeti seregszemléje, amely a műfaji sokszínűségéről kapta a nevét. A költészet minden létező formája bemutatkozik: versszínház, verszene, versmondás, versfilmek, verskiállítás – hazai és határon túli társulatok, előadók, alkotók révén, versenyprogram keretében. Tolna megyéből a diákok a junior kategóriába jelentkeztek. Ebben a kategóriában lett első a kilencéves Wéber Aliz, a zsűri úgy jellemezte őt, nagyon tehetséges, nagy jövő előtt áll.

A verseny után Aliztól immár itthon, Szekszárdon kérdeztük meg, hogyan készült a fesztiválra. A versenyre két verssel lehetett jelentkezni, egy klasszikus és egy kortárs költő művével. Ő József Attilától a Mamát választotta, illetve Lackfi János Szerelem című művét. A felkészítő tanára Nyisztorné Mikola Zsuzsa volt.

Aliz elmondta, ahogy megtanult olvasni, már a versesköteteket lapozgatta. Nagyon vonzódott a rímek, a költők által megfogalmazott gondolatok iránt. A verstanulás menete az volt, hogy Lizi – ahogy a kislányt szerettei becézik – megtanulta a szöveget, édesanyja és felkészítő tanára pedig a hangsúlyokban segítették. Az izgulást pedig úgy szokta kiküszöbölni, hogy a versmondás közben lecsukja a szemét és elképzeli, hogy csak az anyukájának mondja a szöveget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában