előadás

2020.01.15. 18:10

Soha meg nem írt búcsúlevele hangzott el

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

Jöhetnek korok, változhatnak rendszerek, József Attila mindig időszerű marad. Ezt legutóbb Turek Miklós versszínházi monodrámája is bizonyította. A Nappal hold kél bennem... című előadás kedden este Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban okozott egy órás élményt a közönségnek.

Turek Miklós, miképpen az honlapján olvasható, 2000-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán. A diplomát követően négy évig tagja volt a Győri Nemzeti Színháznak, de dolgozott többek között az Oscar-díjas Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Hegedűs D. Gézával. Valódi hivatásának a kivételes világirodalmi értékeket képviselő magyar költészet tolmácsolását érzi.

A József Attila-est keretében a költő elképzelt, utolsó éjjele tárult a rendezvényt díjmentesen megtekintő publikum elé. Egy soha meg nem íródott búcsúlevél adott összegzést és magyarázat a barátok és az utókor számára végső döntéséről. Melyről igazából nem is tudjuk, hogy döntés volt-e vagy csak egy szerencsétlen véletlen. A vonat, ami pontot tett József Attila életére, örökre elvitte a megoldást és a magyarázatokat is. De verseiben meglelhetjük a válaszokat, melyeket nem befolyásol holmi „valóság”, mert: „Az meglett ember, akinek/ szívében nincs se anyja, apja,/ ki tudja, hogy az életet/ halálra ráadásul kapja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában