jubileumi interjú

2021.11.21. 20:00

A Bárka Szalon tagjai huszonöt éve eveznek Tolna megye vizein

A 25 éves Bárka Művészeti Szalon alapító elnöke Lönhárd Ferenc. A megye képzőművészeit összefogó egyesület Tolnán jött létre. Székhelyét később Szekszárdra tette át. Jubileumi tárlatuk Sióagárdon látható. Az elnöktől kértünk egy kis visszatekintést.

Wessely Gábor

Fotó: Kiss Albert

Mennyire lehetett bízni abban 1996-ban, hogy ez a szervezet hosszú távon működőképes lesz?

Lönhárd Ferenc, a Bárka alapító elnöke

– Semennyire – mondja Lönhárd Ferenc, a Bárka alapító elnöke. – Tolnán voltam művelődésiház-vezető akkoriban, s úgy éreztem, hogy a tehetséges alkotókat össze kéne gyűjteni. Eleinte még írók, zenészek és profi képzőművészek is érkeztek, más megyékből is – Bácsból, Fejérből, Baranyából –, aztán kialakult egy Tolna megyei kemény mag, főleg amatőr, de tehetséges festőkből. Cél volt a művészi fejlődés – erre szolgáltak az alkotótáborok –, és a bemutatkozás, a közönséggel való találkozás, erre jók a kiállítások.

Kik segítették az indulást?

‒ Mözsi-Szabó Istvánt és Pósa Edét tudnám kapásból megemlíteni. Ők nemzetközi hírű alkotók voltak, mégis szívesen áldoztak időt a kezdő, vagy haladó festők istápolására. Az alapító tagok között ott volt Beda László, Biszák László, Bakó László, Könyv István János, Sütő Károly, Németh István, Gáti Mariann, Stekly Zsuzsa, Hucker Ferenc. A létszám ingadozott, egy időben hatvanra is felfutott, aztán megállapodott 25-30 körül. A titkári teendőket hosszú időn át E. Nagy Mária látta el, akit Németh Kata követett ebben a tisztségben. A művészeti vezető ma Biszák László, de kezdetben, vagy tíz évig a mohácsi Kedves István volt. Sokat tanulhattak tőle a tagok. Azt vallotta, amit én is, hogy a profik tehetnek a legtöbbet azért, hogy az amatőrök jobb amatőrök legyenek.

Miért kezd egy művelődésiház-vezető művészeti egyesületet szervezni? Élhetne úgy, mint a többiek, elvégezve a munkaköri leírása szerinti feladatokat a fizetéséért, és kész…

‒ Igen, de az élet mindig kisebb-nagyobb választások elé állítja az embert. Például: akarsz-e érdemi munkát végezni, hozzátenni a világ dolgaihoz ezt-azt, vagy jó neked az is, ami van, miért fárasztanád magad? Inkább leszel közömbös, sunyi, önző, vagy előbányászod a benned szunnyadó jót? A bárkásoknak mindig azt mondtam: ne akarjatok másokra hasonlítani, csak a lehető legjobb önmagatokra! Ez elég! Ahogy Popper Péter is írta: Ami jön, azt fogadjátok, ami megy, azt engedjétek!

Alkotótáborok és kiállítások

Az 1996-ban alapított Bárka Művészeti Szalon 25 éves. Az egész idei év a jubileum jegyében telt. Az Egyesület fontosnak tartja a tagok képzését, az önképzési lehetőségek gyarapítását, kiállítások szervezését. Alkotótáboruk volt a Tolna megyei képzőművészeknek Udvariban, Medinán és Mórágyon, kiállításuk Szekszárdon és Tolnán. Pénteken Sióagárdon nyílt meg a bárkások nagyszabású évzáró tárlata. Összesen 22 alkotó közel ötven képe tekinthető meg a művelődési házban, január 15-ig.

Borítókép: Pénteken nyílt a Bárka tagjainak jubileumi tárlata, az évfordulós kiállítás Sióagárdon látható

https://www.teol.hu/kultura/helyi-kultura/megnyilt-a-barkasok-jubileumi-tarlata-4207196/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában