Vármegyeházi Esték

2022.03.09. 11:30

Kodály Zoltánra emlékeztek a hangversennyel Szekszárdon

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes a „Vármegyeházi Esték” sorozatban Kodály Emlékhangversenyt rendezett.

Munkatársunktól

Az igényesen összeállított és tolmácsolt műsort a közönség lelkes tapssal jutalmazta (Beküldött fotó)

A Lemle Zoltán református lelkipásztor által alapított Gárdonyi Kórus 1999 óta szervezi a megyeszékhelyen a „Magyar Kórusok Napja” ünnepi Kodály hangversenyt karnagyuk, Naszladi Judit tanárnő ötlete alapján. 

Az esten fellépett a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Laudate leánykara, fiú-kamarakórusa és vegyeskara (Havasi Gábor), a Liszt Ferenc Zeneiskola garaysta diákjaiból és a vendégművészekkel kibővült klarinétkvartett tagjai (művészeti vezető: Kiss Kata Diána), valamint a Garay János Gimnázium leánykarából alakított éneklő csoport. 

Kezdésként a kórusok előadásában a „Soli Deo Gloria” című mű hangzott el. Ezt követően Rácz József református lelkipásztor, a Tolnai Református Egyházmegye esperese tartott áhítatot. Az igehirdető a hallgatóság szívére helyezte a böjti időszak üzenetét, a megbocsátást és az erre való törekvést. 

A klarinétkvartett előadásában részlet hangzott el Bartók Béla Román népi táncok című művéből, emellett az együttes eljátszotta Kodály Zoltán Esti dalát. Fellépett Kisvári Gréta és Horváth Máté, valamint Decsi Fruzsina és Görföl Domonkos. 

A Megyeháza dísztermét zsúfolásig megtöltő közönséget Horváth István országgyűlési képviselő köszöntötte. Kodály szellemi hagyatéka mellett kiemelte a Gárdonyi Együttes szerepvállaló kezdeményezését a Kodály hangversenyek és emlékestek szervezésében. 

A Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma együttesei előadásban a Kodály kórusművek mellett Karai József-, Thomas Tallis- és Mi­chael Praetorius-művek csendültek fel. A megszólaltatott műveket a közönség vastapssal jutalmazta. Zongorán kísért Hodozsó György. Vezényelt Katyi Zsombor és Havasi Gábor. A népdalgyűjtő Kodályra emlékezve Ócsai Annamária operaénekes népdalfeldolgozásokat énekelt. Az igényesen összeállított műsort Lozsányi Tamás zongoraművész kísérte. 

A hangverseny zárásaként a házigazda Gárdonyi Zoltán Református Együttes lépett színpadra. Műsorukon Georg Fried­rich Händel, Bárdos Lajos, valamint Kodály Zoltán énekhangra és hangszerkísérettel megszólaltatott vegyeskari művei szerepeltek. A „Karácsonyi pásztortánc” című kórusmű a Garay János Gimnázium Leánykarából alakított éneklőcsoport és a Gárdonyi Kórus nőikarának előadásában hangzott el. Fuvolán közreműködött Jávor Zsófia, szólót énekelt Ócsai Annamária, zongorán Lozsányi Tamás kísért. Az eredetileg orgonakíséretre írt 114. genfi zsoltár zongoranégykezes előadásban hangzott el Lozsányi Tamás és Lozsányi Julianna, a Garay gimnázium diákjának tolmácsolásában. A műsort Nemes Zsombor és Szalai Bálint, a Garay Gimnázium 11. D osztályos diákjai ismertették. Bálint méltóan tolmácsolta a „Fölszállott a páva” című Ady Endre-verset. Végül az énekkarok előadásában az „Isten visz majd tovább” ének szólalt meg. Vezényelt Naszladi Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában