Sárközi Tavasz

2022.05.30. 09:30

Néptáncosok találkoztak a Sárköz fővárosában

Hagyományteremtő célzattal szervezte meg a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület a Sárközi tavasz – közösségek találkozása című rendezvényt szombaton a Faluházban. Csipkék, flitterek, pántlikák forgataga, népviseletek kavalkádja sorakozott fel a színes hagyományőrző találkozón.

Farkas Eszter

Két­órás műsort adott elő megyénk százhatvan táncosa, énekese. A rendezvényen az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes, a Bátaszéki Székelyek Baráti Körének Székely Unokák Tánccsoportja, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület, a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Sárpilisi Gerlice Madár Hagyományőrző Néptánc Egyesület és a Decsi Hagyományőrző Férfikórus vett részt. 

– Volt egy hasonló típusú rendezvény körülbelül húsz éve, ami elhalt, gyakorlatilag ezt szeretnénk visszahozni – mondta dr. Szekeres Beáta, a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület elnökhelyettese. A célunk, hogy a hagyományőrző együttesek – első lépésben a sárközi hagyományőrző egyesületek egy része, a német és bukovinai csoportok – bemutassák a hagyományos táncaikat, dalaikat. A rendezvény nagy sikerére való tekintettel jövőre is szeretnénk megszervezni a rendezvényt. 

– Több ilyen néptáncos rendezvényre lenne szükség Decsen – mondta egy helyi nagymama –, régebben sokkal több volt az ilyen jellegű esemény nálunk. Remélem, a jövőben sikerül ezt visszahozni a faluba. A bogyiszlóiak voltak az első fellépők, akik olyan hangulatot teremtettek, hogy szívem szerint én is táncra perdültem volna, pedig elmúltam már hetvenéves. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában