Prózamondó verseny

2023.01.18. 15:59

Szép és bölcs gondolatok Mészöly Miklóstól

Szép és bölcs gondolatok hangzottak el gyermekszájakból, szerdán délelőtt az Illyés Gyula Megyei Könyvtár média tárában, ahol tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Mészöly Miklós vers- és prózamondó versenyt. Szekszárdi és bonyhádi általános és középiskolások a XX. Mészöly Miklós emléknap egyik elő rendezvényeként idézték meg a költő szellemét.

Szepesi László

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Mészöly Miklós vers- és prózamondó versenyt. (Fotó: M. D.)

Erőssége volt ennek a nemes vetélkedőnek, hogy, minden bizonnyal a versenyző diákokat segítő tanáraik közreműködésével, korukhoz illő szövegeket mondtak el. Így inkább a prózai művekből, Mészöly meséiből tolmácsoltak, de hallottunk verseket is. A veretes, nehezen értelmezhető, ahogy az értékeléskor elhangzott, furfangos, becsapós mondandókat igazán érteni, s főleg továbbadni, nem egyszerű feladat, de a versenyzők nagyobb része megbirkózott ezzel is. 

A zsűri elnöke, Tancz Tünde, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pedagógusa, aki tagja volt mind a tizenhárom Mészöly-verseny zsűrijének, örömmel mondta, a diákok őrzik a város irodalmi múltját képviselők emlékét. Megismerik, s továbbadják ezeket az irodalmi alkotásokat, mert bár korábban íródtak, azoknak napjainkban is van megfontolandó üzenete. Ezekben ott van Mészöly lírai énje, s a szójátékokban, rímekben mindig megtalálható a filozófiai tartalom, így például állatmeséi is valójában mindig az emberről szólnak, az emberi tulajdonságokat idézik, vagy ha kell, fricskázzák.  

S mert verseny volt ez is, a zsűri, Tancz Tünde, valamint Csötönyi László, a Szekszárd Város Közgyűlése Civil Szervezetek és Városmarketing Bizottságának elnöke és Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója és a Mészöly Miklós Egyesület elnökségi tagja díjazta a legjobbakat. 

A középiskolások közül a győztes Dávid Marcell lett, aki az I. Béla Gimnázium tanulója, dobogóra került Főglein Liza Kató, a Szekszárdi Garay János Gimnázium és Nagy Eszter Anna, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja. Az általános iskolások között az első lett Wéber Aliz, a Szekszárdi Szent József Iskolaközpont tanulója, megelőzve Király Dávid Attilát (Szekszárdi Garay János Általános Iskola) és a harmadik helyezett Radó Bertalant (Szekszárdi Baka István Iskola).  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában