Magyar költészet

2023.04.02. 17:30

Társra, barátra lelt egymásban Arany és Petőfi

Második alkalommal hallgathattak legismertebb, legnagyobb költőnkről előadást a Dombóvári Székely Kör és a Földi István Könyvtár közös szervezésében a Petőfi 200 emlékév alkalmából az érdeklődők Dombóváron.

Varga Szilvia

A Petőfi 200 emlékév alkalmából Wéber József irodalomtanár tartott előadást (A szerző fotója)

Arany János és Petőfi barátságáról tartott előadást érdekes részletekkel Wéber József, az MMSZ Esterházy Miklós Technikum irodalom tanára a Dombóvári Művelődési Házban. Petőfi Sándor verseiből, a levelezéseik részleteiből Bosnyák Dániel, a középiskola tanulója olvasott fel. 

A leveleknek köszönhetően nem csak a két költő gondolatait, értékrendjét ismerhetjük meg, elénk tárul a reformkor utolsó éveinek mozgalmas időszaka, a forradalom és szabadságharc feszült légköre, és a két család kapcsolatába is bepillantást nyerhetünk. Két és fél év, több mint hatvan levél – 1847. elejétől kezdődik Arany János és Petőfi Sándor levelezése, igaz barátság van köztük első perctől kezdve. Egészen Petőfi haláláig megy a levélváltás, sőt többször találkoznak is. 

A Kisfaludy Társaság nyertes pályaműve, a Toldi megírása után szerzi meg Arany kéziratát és olvassa el négyszer egymás után Petőfi. Magára ismer Toldiban, nem karakterében, hanem küldetéstudatában, a magyar költészetnek nem a nyugati mintát kell követnie, hanem a népköltészet irányába kell haladnia.  

Mindjárt társra találnak egymásban, és sorsfordító lesz mindkettőjük számára a kapcsolat. Egymásra találásuk minőségi emelkedést eredményez, amelyben Petőfi a kezdeményező. Közös gondolkodás, hasonló jellem, az üstökös két oldala.  

Számos dilemmát, kérdést, gondolatot vázolt fel a szakember a két költőóriás levelezésével kapcsolatban. Wéber József elérte célját, biztosan többen meglátogatják a könyvtárat, hogy olvassanak a magyar irodalom két kivételes tehetségének legőszintébb kapcsolatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában