Teol.hu podcast

2023.05.31. 16:30

Negyvenöt év után leteszi a trombitát Szily Lajos

A Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola egykori igazgatója, jelenleg nyugalmazott, ám továbbra is óraadó tanára messzire jutott Zala megyéből. Szily Lajos Londontól Montreálig, Párizstól Kuvaitig mindenütt bemutatkozott, akár trombitával, akár énekesként.

Szeri Árpád

Szily Lajos (jobb oldalon) és két tanítványa, Sági Róbert és Halmosi Zoltán (Beküldött fotó)

Nagykanizsán járt zeneiskolába, innen egyenes útja vezetett Pécsre, a Konzervatóriumba, majd ugyanitt elvégezte a Zeneművészeti Főiskolát. A trombita szakos, ifjú tanár jó híreket hallott Tolna vármegye székhelyéről, az itteni zeneiskoláról. Jelentkezett és 1977-ben azonnal munkába is állhatott a rézfúvós tagozat tanáraként. Nagy gondot fordított a tehetséggondozásra, sok kiváló művészt adott a hazai zenei életnek, néhány tanítványa külföldön futott be szép karriert. 1990 és 2000 között igazgatóként vezette az intézményt. Munkálkodásának eredményeként megtörtént az iskola teljes felújítása, a déli tetőtér beépítése, az impozáns hangversenyterem kialakítása.

Nyugdíjba vonult 2020-ban, de óraadó tanárként egészen napjainkig továbbra is egyetlen munkahelyén oktatta az ifjú tehetségeket. Negyvenöt év aktív tevékenység után most leteszi a trombitát. Életének ezen meghatározó állomását július elsején, szombaton Szekszárdon, a Művészetek Házában jubileumi hangversennyel teszi emlékezetessé.  

A teol.hu podcast vendége életéről, munkájáról, örömeiről, valamint a jubilumi hangverseny különleges mivoltáról is beszél stúdiónkban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában