Témahét

2024.03.05. 10:30

Sárkány is érkezett az iskolába

Kínai tésztával lakhattak jól hétfőn a Cikói Perczel Mór Általános Iskola tanulói. Azért éppen ezzel a – szülők készítette – étellel, mert az intézményben megkezdődött az a témahét, melynek első napján Ázsia varázslatos világából kaphattak ízelítőt a kisdiákok.

Szeri Árpád

– Az a célunk ezzel a héttel, a rendezvényekkel, hogy a gyermekek legalábbis alapszinten megismerkedjenek a különböző népek jellemzőivel – mondta el lapunknak Hernerné Szőts Hajnalka intézmény igazgató, a kezdeményezés ötletgazdája. – Hétfőn Japán, Kína és Korea került szó szerint terítékre, kedden Olaszország, szerdán Mexikó, csütörtökön az Egyesült Államok, pénteken Görögország tájaira utazunk el képzeletben. Hadd tegyem hozzá, hogy a rendezvénysorozat megvalósításában meghatározó segítséget jelent a szülők igen aktív szerepvállalása, legyen szó az egész hetet átfogó vásárlásról, avagy a főzésről. 

Gábori Álmos sárkánya egy kínai tavaszi ünnepen is megállná a helyét (Beküldött fotó)

Az országokkal, népekkel való ismerkedés részben jellegzetes kisfilmek megtekintésével, részben a tanórák keretében, játékos formában történik. Ázsia világát a rajz órán például rizsszedő kalap készítésével és kínai írásjelek rajzolásával idézték meg a tanulók. Technika órán az origami fogásaival ismerkedtek, a matematika órán pedig előkerült a tangram, ez a kínai eredetű összerakós játék, valamint a Japánban kifejlesztett, szorobán nevű számolóeszköz. 

Bőhler Zara 1. osztályos tanuló evőpálcikákkal kóstolta meg a mangó-ananász egyveleget (Beküldött fotó)

A felsősök az egyik pedagógus készítette lámpásba írták be neveiket, méghozzá a kínai horoszkóp szerint. Étkezéskor természetesen jutott szerep az evőpálcikáknak, majd az evés utáni pihenéskor a jellegzetes, keleti legyezőknek. Ambrus Márton 6. osztályos diák a karate sportról, László Amanda 7. osztályos tanuló Koreáról, mint érdeklődési köréhez igen közel álló országról tartott előadást. Nagy sikert aratott Gábori Álmos mesterműve: a 7. osztályos tanuló ugyanis papírból készített egy nagy méretű, kínai sárkányt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában