Világbajnokságra hangolva

2022.09.27. 09:33

Az év fő versenyére készülnek a paksi cselgáncsozók

Pupp Réka és Cirjenics Miklós is javában készül a taskenti világbajnokságra.

TEOL

Pupp Réka augusztus óta csak edzés céljából lépett tatamira

Fotó: Dömötör Csaba

Egy hét múlva az év utolsó, s egyben legfőbb versenyét, a világbajnokságot rendezik meg Üzbegisztán székhelyén. Előzetesen öt kontinens nyolcvanhat országának ötszázhetven (308 férfi, 262 nő) dzsúdósa méri össze erejét, köztük tizenegy magyar, amely a 19. legnépesebb nemzet lesz Taskentben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatottban az Atomerőmű SE két olimpikonja, Pupp Réka (52 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg) is helyet kapott.

A júliusi, budapesti Grand Slam-győzelme után Pupp Réka nem indult több versenyen, augusztusban a válogatottal kéthetes edzőtáborba utazott a sportág hazájába, majd egy hetet Pakson készült, ahol a gyógytorna gyakorlatok mellett inkább a kondicionális és állóképességi munkán volt a hangsúly. Ezt követően Tatán a junior Európa-bajnoki csapat felkészülésében vett részt.

A már hosszú ideje sérülésekkel bajlódó Cirjenics Miklós kezdi visszanyerni régi formáját (legutóbb keresztcsont tájéki sérülése volt), legutóbb a szeptember elei oberwarti Európa Kupán szerepelt, ahol sikeres rajt után a második fordulóban a későbbi győztestől kapott ki. Előtte ő is részt vett a japán edzőtáborban, a verseny után pedig a küzdelmi táborban, ahol értékes meccseket vívott nemzetközi partnerekkel.

Cirjenics Miklós (kékben) kezdi visszanyerni régi formáját
Fotós: Tumbász Hédi

A világbajnoki felkészülés hajrájához érve Dunavarsányé a főszerep. Az utazó keret az indulást megelőző két hetet itt tölti, ahol afrikai és latin-amerikai ellenfelekkel mérik össze erejüket az edzéseken.

Az Atomerőmű SE honlapjának adott előzetes esélylatolgatásában a súlycsoportjának világranglistáját vezető Pupp Réka elmondta, sokat dolgozik azon, hogy az esélyesség terhét jól tudja kezelni. Mindig komoly feladat egy adott sportolónak megharcolnia a külső elvárásokkal és a saját magára helyezett felelősséggel, de ha sikerülne egy, az elmúlt időszak Grand Slam-jeihez hasonló formát időzítenie, akkor bárkit képes lenne legyőzni az év legnagyobb versenyén.

A súlycsoportjában jelenleg 50. helyen álló Cirjenics Miklós számára most elsődlegesen az a cél, hogy az elmúlt időszak pechsorozatát és sérüléshullámát sikerüljön egy jó világbajnoki szerepléssel feledtetni és akkor ő is jó eséllyel szállhat harcba a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs versenyein.

Pupp Réka várhatóan október 7-én, Cirjenics Miklós 11-én lép szőnyegre az üzbég fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!