Lóverseny

2022.10.03. 17:30

Tolna megye tarolt a Nemzeti Vágtán

Németh János, háromszoros bajnok Galaxy hátán, idősebb és ifjabb Tieger Endre a fogatok vetélkedésében végzett első helyen a tizenötödik Nemzeti Vágtán.

Farkas Eszter

Németh János és Galaxy a 15. Nemzeti Vágtán. (MTI)

Fotó: Kovács Anikó

Történelmi pillanathoz érkezett Őcsény, először nyert a település színeiben lovas a Nemzeti Vágtán. Németh János, háromszoros bajnok 2010 óta indul a futamon, korábban kétszer nyert már Baja színeiben My Boy Mennydörgés nevű lovával 2013-ban és 2015-ben, összesen nyolcszor került döntőbe.

– Nagyon jó kapcsolatba kerültem Molnár Gyöngyiékkel, ennek köszönhetem, hogy Papp Gyula Galaxy nevű lovával indulhattam a vágtán Őcsény színeiben. Galaxy egy hétéves, sárga, magyar félvér, egy igazán remek ló. Idén már harmadszor indult a Nemzeti Vágtán, első évben második lett a döntőben, a második évben a középdöntőig jutott – tájékoztatta lapunkat Németh János. – Nekem is van lovam, azonban idén még túl fiatal lett volna a versenyzéshez. Indigó négy éves, a bajnok Galaxy féltestvére – tette hozzá.

A vágta győztese elmondta, még jó pár évig szeretne indulni a futamon, jövőre is szívesen képviselné Őcsényt Galaxy-val. 

– Hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy az őcsényi zászlónak szólt a Himnusz a Hősök terén. Ezt Németh Jánosnak és Galaxy-nak köszönhetjük. Már több éve képviseljük a Sárközt, a megyénket és a falut a futamon, az Andrássy úti kiállításon is részt veszünk, ahol a helyi, sárközi értékeket mutatjuk be – mondta Fülöp János, a település polgármestere.

A Tolna megyét képviselő versenyző nemcsak 2022 leggyorsabb lovasa címét nyerte el, hanem a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat is átvehetett, valamint Galaxyra teríthette a győzelmi takarót. Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasát győzte le a megmérettetésen.

A fogatok vetélkedőjében is diadalmaskodtunk

Mint arról tegnap beszámoltunk, megvédte elsőségét idősebb és ifjabb Tieger Endre a Nemzeti Vágtán, miután a fogatok vetélkedésében első helyen végzett a Hősök terén. A Kincsem Plusz fogatvágta döntőjében négyen álltak rajthoz, a Döbröközhöz közeli sütvénypusztai ménesből származó kisbéri félvéreivel, Forrás Forellel és Forrás Frotonnal a dombóvári páros diadalmaskodott. 

Tiegerék az első előfutamból mezőhegyesi, szilvásváradi és jászkiséri lovakat megelőzve végeztek az élen, majd a döntőben egy ottlakai, egy köncsögi és a már megelőzött mezőhegyesi riválisokat utasították maguk mögé. A hajtónak, idősebb Tieger Endrének ez már a negyedik elsősége volt a Nemzeti Vágtán. Unokája, ifjabb Tieger Endre a megyei I. osztályban szereplő Dombóvár FC futballistája – tavalyi sikerük után a TEOL.hu-nak is nyilatkozott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!