Mesterek Tornája

2023.07.28. 16:40

Budapesten léphetnek egy nagyot a párizsi olimpia felé a paksi dzsúdósok

Augusztus 4. és 6. között a budapesti Papp László Sportarénában rendezik meg a jövő évi olimpia megfontosabb kvalifikációs versenyét. A Hungary Masters mindhárom napján szoríthatunk paksi cselgáncsozónak.

Teol.hu

Pupp Réka alanyi jogon lesz ott a budapesti Mesterek Tornáján

Forrás: IJF

A világranglista legjobbai érkeznek jövő héten a magyar fővárosba, ahol a számukra 2010-ben életre hívott Mesterek Tornáján mérhetik össze erejüket. Az első években még csak a súlycsoportok legjobb tizenhat cselgáncsozója kapott meghívást, 2019 óta ezt harminchat sportolóra bővítették, valamint minden súlycsoportban a házigazda két képviselője is szőnyegre léphet a Mesterek Tornáján. Így fordulhat elő, hogy a francia után (26 dzsúdóst neveztek) a magyar küldöttség lesz a második legnépesebb a maga 22 indulójával.

Közülük nyolcan akkor is részt vettek volna a viadalon, ha nem hazánkban rendezik a Mesterek Tornáját, ugyanis Pupp Réka (6. az olimpiai kvalifikációs ranglistán), Tóth Krisztián (7.), Özbas Szofi (7.), Ungvári Attila (10.), Sipőcz Richárd (20.), Vég Zsombor (24.), Sáfrány Péter (28.) és Gercsák Szabina (32.) indulása alanyi jogon történt. Hozzájuk csatlakozott többek között az Atomerőmű SE kétszeres olimpikonja, Cirjenics Miklós is.

Pupp Réka amelyik versenyen idén elindult, ott éremért vívhatott. A párizsi Grand Slamen ezüstöt, Taskentben, Antalyában és Ulánbátorban bronzot szerzett, míg a májusi világbajnokon ötödikként zárt. Az áprilisban Miskolcról Paksra szerződött Gercsák Szabinának és Cirjenics Miklósnak egyelőre alacsonyabb rangú versenyeken jött ki a lépés. Pupp 2021-ben Dohában ötödik, tavaly Jeruzsálemben harmadik helyen zárta a Mesterek Tornáját, míg Cirjenics a 2017-es szentpétervári viadalon állhatott a dobogó legalsó fokára.

A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni az indulás jogot az ötkarikás játékokra. Az első esztendő eredményei ötven százalékban, a másodiké száz százalékban számítanak. Így történhetett, hogy 2023-ban a budapesti Masters Hungary több kvalifikációs pontot ad, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. A részvétel is sokat hoz a konyhára a dzsúdósoknak, az indulás 200 kvalifikációs pontot jelent, a bronzérmes 900-zal, a döntős 1260-nal, a győztes 1800-zal gazdagodik.

A verseny mindhárom napján szoríthatunk paksi sportolónak a Papp László Sportarénában, pénteken Pupp Réka, szombaton Gercsák Szabina, vasárnap Cirjenics Miklós lép tatamira.

A magyar válogatott kerete
Férfiak. 60 kg: Feczkó Csanád (Nippon Sport JC), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC). 66 kg: Pongrácz Bence (VSD), Szeredás Botond (Nippon Sport JC). 73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya). 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), Demeter Marcell (MTK Budapest). 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC). 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Cserkaszov Mihály (Győri AC)
Nők. 48 kg: Kőszegi Rebeka (BHSE). 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya). 57 kg: Szász Hanna (Siklós SE). 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), Varga Brigitta (MTK Budapest). 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!