Labdarúgás

2023.12.21. 15:14

Paksi FC: a fennmaradáshoz pénz-, a bennmaradáshoz pontszerzésre van szükség

A Magyar Labdarúgó-szövetség maximális támogatásához a „magyar perceket” már a 15. fordulóban elérte a Paksi FC, a „fiatal perceknek” viszont kevesebb, mint felét szerezte meg az OTP Bank Liga őszi bajnoka.

Berg Sándor

Horváth Kevin (zöldben) játékpercei tízszeres szorzóval bírnak az NB I-ben

Fotó: Dömötör Csaba

Bognár György nyilatkozataiban többször is kitért a napi nyelvhasználatban csak „fiatal szabály”-nak vagy „fiatal percek”-nek nevezett ösztönzőrendszerre. Legutóbb a hétvégi, Fehérvár ellen 3–0-ra elveszített bajnoki után, amelyen kezdőként kapott helyet a 19 éves Simon Barnabás és a 20 esztendős Vas Gábor, míg a hajrában tíz perc jutott az NB I-ben debütáló Szécsi Patriknak.

Simon Barnabás két mérkőzésen szerepelt ősszel az élvonalban
Fotó: Szabó Miklós

Mit is jelentenek a „fiatal percek”?

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a 2022/2023 idénytől vezette be ezt az ösztönzőrendszerét, aminek a célja, hogy a klubok minél több fiatalt játszassanak és építsenek be a csapatukba. Ennek nem túl bonyolult pontrendszere annyit tesz, hogy minden U21-es korú magyar játékos (az idei szezonban ez a 2003-ban vagy az után születetteket jelent) percenként tíz pontot gyűjt együttesének, írja a Magyar Nemzet. A maximális támogatási összeg az előző idényben 325 millió forint volt, ennek a teljes lehívásához 29700 pontot kellett gyűjteni. Nem kötelező csak a fiatalokkal megszerezni a kellő pontszámot, egy részét az úgynevezett magyar percekből pótolhatják ki, ami egyes szorzóval bír. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az U21-esek percei legalább felét (14.850 pontot) adják.

Középmezőnyben a Paksi FC

A csak magyar játékosokat alkalmazó Paksi FC már a 15. fordulóban kipipálhatta a magyar perceket, hiszen az első tizenöt bajnoki mérkőzésen összejött a 14.850 játékperc. A „fiatal percek” tekintetében viszont a középmezőnyben foglal helyet az atomvárosi klub a tizenhét forduló alatt összegyűjtött 737 percével. Ezen a listán az MTK Budapest az első (1519 perc), megelőzve a Kisvárdát (1246) és a Zalaegerszeget (1118), de a Debrecen (765) és az Újpest (753) is a zöld-fehérek előtt van. A sor végén a Diósgyőr (387), a Mezőkövesd (361) és a Fehérvár (196) áll.

Hatan osztoznak a perceken

Az OTP Bank Liga őszi kiírásában hat fiatalnak szavazott bizalmat Bognár György. A paksiak vezetőedzőjénél Vas Gábor alapember volt a szezon elején egészen a sérüléséig, de négy mérkőzésen így is 347 perc jutott neki. Mérkőzésszámot tekintve őt is megelőzte Horváth Kevin, de nyolc találkozón „csak” 235 percet játszott. Őket Pesti Zoltán (75 perc/2 mérkőzés), Simon Barnabás (53/2), Földi Dominik (17/2) és Szécsi Patrik (10/1) követi.

Bognár György
Fotó: Árvai Károly

Bognár György kritikával illette a rendszert

Az NB I-es csapatok közül Miskolcon, Debrecenben, Felcsúton, Kisvárdán, az MTK-nál és a Ferencvárosnál működik akadémia, ezen klubok három okból is előnyt élveznek. Egyrészt támogatást kapnak az akadémia után, elvihetik a tehetségeket a többi klubtól, valamint a fiatalok szerepeltetése után még további támogatást kapnak.

Az akadémiákkal való kivételezést nem hagyta szó nélkül Bognár György, szerinte bizonyos kisebb költségvetésű csapatok, mint amilyen a Paks is, rá vannak szorulva a fiatalokért járó pénzre, ezért még ha vezetik is a bajnokságot, muszáj ezt figyelembe venni, és adott esetben tartalékosabban felállni. Eközben más, gazdagabb klubok megtehetik, hogy a rendszert teljes egészében figyelmen kívül hagyják.

A Fehérvár elleni vereség után úgy fogalmazott, tavasszal is küszködnek majd a „fiatal percekkel”. Ezt a számok is alátámasztanak, a minimális pontszámhoz a februárban folytatódó bajnokságban még 773 percet kellett adnia az U21-es játékosainak, hogy lehívhassák a teljes támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!