előadás

2019.09.19. 16:25

A család volt az ÉrtékSték témája

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lucky Business

Vida Krisztina klinikai szakpszichológus volt a kölesdi ÉrtékSték második alkalmának vendége. Az előadó a családról beszélt hallgatóságának. A közéleti.hu beszámolója szerint a szakember elmondta, hogy a válás után a családok felbomlásával új családrendszerek jönnek létre. Évek kellenek, mire a közös szokások, szabályrendszerek kialakulnak, mire a gyermek újra biztonságban tudja érezni magát.

A mozaik család léte egy új identitástudatot és új szemléletet vár a szülőktől, nagyszülőktől, rokonoktól és a gyerekektől is. Minden szereplőnek tisztában kell lennie a családban betöltött szerepével, és fontos, hogy merjék a szereplők vállalni, hogy „pót” szülők, „pót” nagyszülők, mert ezzel segítik legjobban a gyermekek eligazodását az új családi környezetben.

A mozaikcsaládok összetartása nagy és nehéz feladat, mivel nincs még hagyománya, nincs még minta, amelyet a szereplők másolni tudnának.

A szakember elmondta, hogy nem lehetetlen „jól csinálni”, de ehhez a két szülőnek folyamatosan kommunikálnia kell egymással, és kontrollálni kell a helyzeteket, hogy a megbeszélt határokat ne lépjék át. Sem a gyermekektől, sem a felnőttektől nem elvárható, hogy azonnal szeressék az új szereplők egymást, az elfogadás viszont kötelező. A szeretet kialakulása a közös programok, közös élmények, a közös napi rutinok megtartásával fokozatosan épül, és születik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában