sajtótájékoztató

2020.03.05. 19:09

Szigorítást követel az LMP a klíma védelmében

Tolnai Népújság

Fotó: Shutterstock

Sem az Európa Bizottság, sem a magyar kormány nem lép fel elég hatékonyan a klíma védelmében. Mint arról Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP társelnökei csütörtökön szekszárdi sajtótájékoztatójukon beszéltek, a szigorú cél meghatározás sem elegendő, a klímasemlegesség mielőbbi elérése érdekében meg kell teremteni az intézményi keretrendszert, és forrásokat kell biztosítani például a közösségi közlekedés fejlesztésére vagy a megújuló energiák hasznosíthatóságának lakossági szinten. Schmuck Erzsébet elmondta, hiába tett egy szaktárca felállítására javaslatot az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, a kormány ezt nem fogadta el.

– Azt látjuk, hogy az ellenzék folyamatosan csak beszél a klímavédelemről, a kormány viszont cselekszik. Nem klímavészhelyzetet kell hirdetni, hanem konkrét lépéseket tenni. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök mondta, tűz esetén a tűzoltók sem „tűzhelyzetet” hirdetnek, hanem eloltják a tüzet – mondta Horváth István fideszes országgyűlési képviselő.

– Van egy 8 pontos klíma- és természetvédelmi akciótervünk, amely tartalmazza egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolását, az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltását, és környezetbarát technológiák alkalmazását követeli meg a multinacionális cégektől. A következő 10 évben meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását, bevezetjük a Zöld Államkötvényt, ennek forrásait zöld ügyek finanszírozására fordítjuk. 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban kibocsátásmentes lesz – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában