18°
21°
10°

Külön tételként szerepel a költségvetésben az állatvédelem

Minden forintnak örülnek az állatmenhelyek. A kormány új forrást nyitott a költségvetésben állatvédelmi feladatokra.

A költségvetésben a kormány az idén 40 millió forintot különített el az állatvédelmi feladatokra, ebből az összegből folytatódik a menhelyi kutyák ivartalanítása, az ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítése, valamint a felelős állattartásról szóló lakossági tájékoztatás is – hangzott el azon sajtótájékoztatón, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tartott.

Az eseményen kiemelték, a kormány 2010 óta közel 3 milliárd forinttal támogatta különböző pályázatok útján a természet- és állatvédő szervezeteket, azok fejlesztéseit és programjait.

Több milliós költségek

– Néhány évvel ezelőtt működési költségekre kaptunk 200 ezer forint állami forrást. Azóta nem indultunk kiírásokon, mert nem volt olyan tender, aminek megfeleltünk volna – nyilatkozta lapunknak a Kíra Völgységi Kutyamentő Egyesület vezetője Kis Melinda. – Nem vagyunk nagy menhely, de a költségeink tetemesek. Havonta körülbelül 300 ezret költünk csak ivartalanításra, ha sérült a kutya különböző plusz költségekkel (oltás, chip, vértesztek) is számolnunk kell. Állatorvosi költségekre évente több milliót fordítunk, és akkor még nem ettek, ittak a kutyák, nem fejlesztettünk.

Az állatok érdekében és védelmében. A kormány kiemelten fontosnak tartja a felelős állattartást (Fotó: Mártonfai Dénes)

Ivartalanítási program

A közhasznú egyesület a tevékenységét adományokból finanszírozza, amelyekre nagy szüksége van a szervezetnek.
– Három éve szervezünk ingyenes ivartalanítási programot, amely keretében évente 80-100 eb eshet át a beavatkozáson. Ennek célja, hogy visszaszorítsuk a felesleges szaporulatot. Egyre inkább beérik a munkánk, mert korábban 30-40 kölyökkutya volt a telepen, most három van nálunk a Mikes utcában. Elhagyott, kidobott kiskutyát a városban és környékén nem nagyon találunk – jegyezte meg Kis Melinda, kiemelve, ha már hatóságilag nem járhatnak el, akkor inkább erre is költenek, hogy ne szaporodjanak ott az állatok, ahol a körülmények ellene szólnak.

Várják a tavaszt

A Kíránál átlagosan 70-80 ebre viselnek gondot, de előfordul, hogy egyszerre 100 állat is van a telepen. Évente 300-350 kutya kerül hozzájuk, elsősorban nem a városból, hanem a környező településekről. Ebből 200-250 ebet örökbe is adnak.
– A december óta tartó rossz időjárás miatt csak kevesen érdeklődtek, de bízunk a tavaszban, hiszen akkor nagyobb az örökbefogadási kedv. Az örökbeadásokon is érezni lehet az emberek nehezebb helyzetét – mondta Kis Melinda, hozzátéve, van olyan kutyusuk, amelyik három év után került vissza hozzájuk, mert gazdái családi házból panelba költöztek. 

Lenne helye a pénznek

A bonyhádi menhely vezetője rámutatott, pályáznak majd amire lehet, illetve tőlük telik.
– A svájci partnerszervezetünk segítségével Bonyhád külterületén meg tudtunk venni egy ingatlant, ahova saját kutyamenhelyet szeretnének építeni, hisz a mostani telephelyünk az önkormányzat tulajdona. Az engedélyek, tervek megvannak, a munka halad: elbontottuk az öreg épületeket, burkoltunk, kerítést építettünk, kővel felszórtuk a bevezető földes utat. Minden készen áll a területen arra, hogy elkezdjük az építkezést. Ehhez a forrásokat elő kell teremteni – hangsúlyozta Kis Melinda. – Természetesen üdvözöljük az új dotáció lehetőségét, nagy segítség lenne, ha tudnánk indulni pályázaton. Kérdés, hogy milyen szempontok alapján osztják majd fel a pénzt? A környéknek, a városnak, az ország minden menhelyének nagy szüksége van támogatásra.

Legolvasottabb

1
Tesztelik az új kórházi parkolási rendszert, a jövő héten már éles lesz
2
Tarka szüreti forgatag, műsorok, a poharakban nemes borok
3
Ezek az eredmények születtek a megye sportvilágában a hétvégén
4
Népes tömeg vonult fel, és borrendi tagokat is avattak
5
Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a motorost
otp bank liga
Berg Sándor
Kiderül, hogy mit ér a DVTK elleni siker
Jól tartják magukat / 38 perce
Legendás topmodellek emlékeztek a divatcézárra Milánóban
Carla Bruni-Sarkozy, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen is a kifutóra lépett.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS REICHL JÓZSEF "Szepi" hűtős halálának 5. évfordulójára "Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Szerető családja
MEGEMLÉKEZÉS HAJDU GYULÁNÉ szül. Sipos Zita halálának 2. évfordulójára "Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szíved mindörökké." Gyászoló család
A hős / 1 órája
Tizenkét életet mentett meg eddig Frida, a mexikói keresőkutya
labdarúgás / 2 órája
Köllő szerint most jó úton jár csapata
Rónai Gábor
Koncert / 2 órája
Majdnem valaki címmel Udvaros Dorottya a MOM-ban énekel
Kosárlabda / 2 órája
Hasonlóan gondolkodnak a kosárlabdáról Djokiccsal
Rónai Gábor
szoptatás / 3 órája
Emelkedik a szoptató anyák száma ismét
Vida Tünde
Még nagyobb baj jöhet / 5 órája
Gátszakadás fenyeget, tízezreket kellene evakuálni Puerto Ricón