Olvasni minden módon egyformán nagy élmény

Nem is olyan régen kétféleképpen lehetett könyvhöz jutni: boltban, vagy antikváriumban való vásárlással és könyvtári kölcsönzéssel. Ma már ennél sokkal árnyaltabb a kép.

Ami igazán az internettel terjedt el: a könyvcsere

Az internetnek köszönhetően ma már olyan lehetőségek is vannak a könyvszerzésre, amelyek azelőtt elképzelhetetlenek voltak. Itt van például a Rukkola, amely magát közösségi könyvcseréldének nevezi, és ahol az ismertető szerint több mint 34.000 felhasználó 55.000 könyvéből lehet választani. Papírkönyvekről van szó, amelyek valódi emberek között cserélnek gazdát. A felajánló pontokat kap a könyvekért, amelyeket cserére szán, és a kapott pontokért választhat magának a többiek által felajánlott könyvek közül. Minél nagyobb az érdeklődés egy könyvre, az annál több pontért „kel el”. Lehet licitálni, sőt, előjegyezni is. A könyvet magát a felajánló postázza a licit végén a győztesnek.

– Az igazi, papír könyveket szeretem. Nekem fontos, hogy kézben tartsam, lapozzam, csak úgy teljes számomra az olvasás élménye – mondja a középkorú Annamária. – Talán azért van ez így, mert az én korosztályom így szocializálódott. Az én gyermek- és fiatalkoromban a könyv mindenki számára elérhető volt, sőt, kifejezetten olcsó könyveket is gyártottak, hogy a kispénzűek is hozzájuthassanak. Így a könyv, az olvasás a mindennapok szerves része volt, ráadásul naponta néhány órás volt csak a televízióadás és nem volt internet.

Sajnos a könyv ma már nem olcsó mulatság, így nem tudok annyit vásárolni könyvesboltban, amennyit igazán szeretnék. Az utóbbi évek örvendetes jelensége, hogy lehet könyvet venni a boltokban és a postán is. Nagyon jókat sikerült kifognom, harmada-negyede, sőt, olykor tizede áron, mint az eredeti. Nem csak szórakoztató irodalmat, hanem tény- és szépirodalmat is, albumokat, mese- és szakácskönyveket, igazán igényes köteteket. Az interneten is szoktam olvasgatni, de mint már az elején mondtam, a számomra az az igazi, ha egy jó könyvvel a kezemben beülök egy kényelmes fotelbe egy jókora bögre finom tejeskávéval.

Az utóbbi években egyre többen vannak, akik az interneten keresztül jutnak hozzá mindennapi olvasmányaikhoz (Fotó: Mártonfai Dénes)

Zita is a papírkönyvekre esküszik, ám ő a könyvtárat részesíti előnyben. Nagyon szeret olvasni, havonta öt-hat könyvet is elolvas, és mint mondja, ezt boltban megvenni nem tudná. Szerencsére a megyei könyvtárban mindig megtalálja a legújabb sikerkönyveket, legfeljebb, ha nagy az érdeklődés egy-egy kötet után, egy kicsit várnia kell rá. Mint mondja, leginkább a mai modern szerzőket részesíti előnyben, közülük is inkább a külföldieket.
Melindát éppen az ellenkező végletnek lehet nevezni. Szinte kizárólag az interneten olvas.

– Papírkönyvet ma már csak akkor olvasok, ha ajándékba, vagy kölcsön kapom. Az interneten szinten mindent meg lehet találni, a legnagyobb klasszikusoktól a legújabb sikerkönyvekig. Szerencsére sok ingyenesen letölthető, vagy online olvasható könyv van fent. Aztán ott vannak az előfizetős oldalak, itt egy-egy könyv ára nagyjából 2000-2500 forint, ami mondjuk nem sokkal olcsóbb, mint a boltban, de számos előnye van. Ha egyszer letöltöttem, annyiszor olvasom el, ahányszor akarom, ráadásul nem foglal helyet és nem kell hozzá papírt felhasználni, tehát kíméli a környezetet is. Mindenféle könyvet szeretetek, krimit, romantikus történetet, fantasyt, magyar és külföldi szerzőket egyaránt – mondja Melinda.

Nem kell félteni a klasszikusokat az e-könyvektől

Az olvasási szokások az e-könyvek megjelenésével sem változtak. Van, aki a papír alapú könyveket szereti jobban, és van, aki az internet világát hívja segítségül, ám ez a lényegen nem változtat: a nagy írók mondanivalója ugyanúgy hat a hagyományos és az újszerű adathordozókon. Úgy vélem, és a Magyar Olvasástársaság is ezen az állásponton van, hogy nem kell félteni a nagy írókat az elektronikus könyvektől. A könyvtárakra visszatérve, ma már a hagyományos szolgáltatások mellett a könyvtár többek között segítséget nyújt az internetezni, ügyintézni akaróknak, az állást, ösztöndíjat, pályázatokat keresőknek – mondja Németh Judit a megyei könyvtár nyugalmazott igazgatója.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
tánc / 34 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Felújítás / 1 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett
pte-kpvk / 14 órája
Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra
Ihárosi Ibolya